Näin lakko näkyy Lapissa: torniolaiset lapset joutuvat ottamaan eväät mukaan, uimahalleja kiinni ja siivousta vähennetään

JHL:n lakon vuoksi Tornion kouluissa ja suurimmassa osassa päiväkodeista ei ole ruokahuoltoa.

lakot
Esikoulun ruokailu
Lakon aikana koulut ja päiväkodit ovat normaalisti auki. Tornion kaupunki kehottaa ottamaan huoneenlämmössä säilyvät eväät mukaan.Jani Aarnio / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) ilmoittama alkuviikon lakko tuntuu Meri-Lapissa erityisesti ruokahuollossa. Yle kokosi lakon vaikutukset koko maahan, voit katsoa ne täältä.

Torniossa kehotetaan lapsia ja nuoria ottamaan kouluun ja päiväkotiin omat eväät mukaan maanantaina ja tiistaina, koska JHL:n lakon vuoksi Tornion kouluissa ja suurimmassa osassa päiväkodeista ei ole ruokahuoltoa.

Lakon aikana koulut ja päiväkodit ovat normaalisti auki. Kouluissa ja päiväkodeissa työskentelee opetus- ja varhaiskasvatushenkilöstö. Lakon vuoksi koulujen ja päiväkotien keittiöt ovat kiinni, eikä niissä voida valmistaa eikä tarjoilla ruokaa.

Kylmäsäilytystä eväille ei ole tarjolla

Tornion kaupungin sivuilla (siirryt toiseen palveluun) kehotetaan huoltajia varmistamaan kouluun ja päiväkotiin tuleville lapsille ja nuorille eväät mukaan maanantaina ja tiistaina. Eväiden tulee olla huoneenlämmössä säilyviä, sillä kylmäsäilytysmahdollisuuksia ei ole.

Lakko ei kohdistu Torniossa terveyskeskuksen, vanhainkodin eikä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden ruoka- ja siivouspalveluihin. Lakko ei koske myöskään perhepäivähoitoa eikä Tornion kaupungin viranhaltijoita.

Kemijärvellä lakko vaikuttaa kaupungin ruokahuoltoon sekä kiinteistöjen siivoukseen. Ruokapalvelussa lakko näkyy suppeampana salaattitarjontana sekä siinä, että Lapponia-sairaalan ruokasalissa käytetään kertakäyttöastioita. Muutoin ruoka pystytään toimittamaan kouluihin, päiväkoteihin ja palvelutaloihin normaalisti. Isokylän koululla ruoka valmistetaan poikkeuksellisesti itse.

Vaikutuksia myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin

Lakolla on vaikutusta myös Kemin Sauvosaaren sairaalan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin laitoshuoltoon. Lakko näkyy etenkin puhtaanapidossa. JHL:n mukaan päivystysluonteiset leikkaussalien puhdistukset on kuitenkin luvattu hoitaa kiireellisissä tapauksissa lakosta huolimatta.

Kemissä ja todennäköisesti myös Inarissa uimahallit pidetään alkuviikolla kiinni. Inarissa jäähallin ja urheilutalon yleisövuorot perutaan.

Inarissa terveyskeskuksen siivouksesta huolehditaan, mutta liikuntapaikkoja ei siivota. Kunta selvittää vielä järjestelyjä ja tiedottaa kuntalaisille perjantaina.

JHL ilmoitti torstaina aloittavansa maanantaina kaksipäiväisen poliittisen lakon vastustaakseen hallituksen kaavailemaa lakia, joka helpottaisi irtisanomista pienissä yrityksissä.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä keskiyöllä (kello 00) alkava työtaistelu koskee siivous-, kiinteistönhuolto- ja ruokapalvelualoja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluja. JHL:n lakko päättyy tiistaina kello 24.

Perjantaina myös Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro kertoivat uusista poliittisista lakoista hallituksen irtisanomislakihanketta vastaan. Lakot kohdistuvat myös muutamaan yritykseen Lapissa.