Hyppää sisältöön

Rikosoikeuden professori: MV-jutun tuomiot ankaria ja merkittäviä – "Somessakin pitää olla ihmisiksi"

Matti Tolvanen arvioi, että MV-jutun tuomiot hillitsevät vihakampanjointia netissä.

Ilja Janitskin Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää MV-sivustoon liittyviä tuomioita ankarina ja merkittävinä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään Janitskinin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 16 eri teosta liittyen MV-lehden toimintaan.

Käräjäoikeus tuomitsi Johan Bäckmanin yhden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä MV-lehdessä toimineen naisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia ja hyvityksiä yhteensä 136 000 euroa.

Professori Tolvanen korostaa, että tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Jos tuomio pysyy samanlaisena mahdollisessa muutoksenhaussa, niin Tolvasen mukaan se on erittäin merkittävä monessa mielessä.

Vihakampanjointiin voidaan puuttua

Tolvasen mukaan se on merkittävää, että Janitskinilla katsottiin olevan vastuu MV-julkaisusta. Janitskin katsoi oikeudessa, että hän oli vastuussa vain itse kirjoittamistaan teksteistä.

– Nämä ovat erittäin vakavia rikoksia siinä mielessä, että niillä pyritään estämään hyvin pitkäksi aikaa ihmisen normaali toiminta. Siinä on näköjään onnistuttukin, kun lukee tätä tuomiota, Tolvanen sanoo.

Kuva: Jouni Immonen / Yle

Jutun asianomistajat joutuivat muun muassa vihaviestien kohteeksi sosiaalisessa mediassa MV-lehden kirjoittelun takia.

Tolvanen arvioi, että yksityinen ihminen, joka joutuu tällaisen vihakampanjan kohteeksi, on aika voimaton.

– Ainoa neuvo mikä pitää antaa kaikille on, että ei pidä antautua tällaisen edessä, vaan pitää ryhtyä toimenpiteisiin. Kuten tämä tuomio osoittaa, niin kyllä keinot löytyvät tällaisen kampanjan pysäyttämiseen.

Tolvasen mukaan poliisi, syyttäjät ja käräjäoikeus ovat tehneet hyvää työtä tutkinnassa, näytön esittämisessä ja ratkaisun perustelussa.

Tuomio voi hillitä ahdistelua netissä

Hän arvioi, että tästä tuomiosta voi lähteä myönteinen kehitys, jonka myötä sosiaalisen median vihakampanjointiin pystytään puuttumaan.

– Minusta tämä tuomio on omiaan hillitsemään pyrkimyksiä toisen ihmisen elämän tukalaksi tekemiseen. Kansan kielellä viesti on, että somessakin pitää olla ihmisiksi.

Tolvasen mukaan jatkossa voisi harkita sitä, pitäisikö sanalliset laittomat uhkaukset säätää virallisen syytteen alaiseksi.

Lue myös: