18-vuotias FaRmaS pelaa Overwatchia 5 tuntia iltaisin, koska haluaa e-urheilun huipulle


Näin elää ja treenaa 18-vuotias e-urheilija

Mun tavoitteena on ammattilaisura, niin ettei tarvitsisi muuta työtä tehdä.


Armas "FaRmaS" Kantola

Koulu alkaa klo 9. Espoolainen Armas Kantola, pelinimeltä FaRmaS, opiskelee ammattikoulussa ja lukiossa päivisin. Hän suorittaa kaksoistutkintoa ja valmistuu datanomiksi.

Koulu loppuu klo 14 tai 16. Vapaata on muutama tunti ja se kuluu läksyjen tekemiseen. Muuhun ei ole aikaa, koska kohta alkavat yöhön asti kestävät joukkuetreenit.

Tähän pitää paneutua rajusti, jos haluaa saavuttaa jotain. Ei ole oikein muuhun aikaa.


FaRmaS

Harjoitukset klo 18. FaRmaS on yksi Trailblazers-joukkueen kuudesta pelaajasta. He kaikki asuvat eri puolilla Suomea, ja treenit tapahtuvat verkossa. Pelinä on Overwatch.

Joukkue aloittaa videovalmennuksella. Siinä katsotaan, miten edelliset treenit menivät ja mietitään mitä pitää korjata. Hiotaan pelistrategiaa. FaRmaS pelaa joukkueessa support-roolia.

Mun vahvuudet pelissä on yrittää pitää kavereiden hahmot elossa.


FaRmaS

Illan aikana on yksi tauko. Loppuilta pelataan vierasjoukkuetta vastaan ja harjoitellaan voittamista. Iltatreenejä on kuutena päivänä viikossa klo 23 saakka.

Harjoitusten jälkeen yleensä väsyttää niin, että voi kiivetä suoraan sänkyyn.


FaRmaS

Sunnuntai on vapaapäivä. Silloin nähdään kavereita ja otetaan rennosti.

Vapaalla FaRmaS katsoo joukkueen pelivideoita ja yrittää oppia virheistään. Osumatarkkuutta ja nopeutta voi kehittää serverin botti-vastustajia vastaan harjoittelemalla. Hyväksi tulee vain pelaamalla paljon.

Joukkueessa ajatellaan, että e-urheilijan tulisi elää ja treenata kuten muussakin urheilussa.

Tahdomme luoda sellaisen kulttuurin tämän lajin ympärille, että voidaan puhua huippu-urheilijan elämäntavoista.


Trailblazersin manageri Topias Rantala

Se tarkoittaa terveellistä ruokaa, pitkiä yöunia ja kovaa lihaskuntoa. Harjoittelu voi olla vaikka kävelyä, pyöräilyä, korista tai punttisalia. Roskaruokaa ei suositella, koska se lisää energiapiikkejä ja niiden jälkeistä väsymystä.

FaRmaS pitää kunnostaan huolta tekemällä kävelylenkkejä yksin tai kavereiden kanssa. Hän syö ”tavallista ruokaa”, koska treeneissä pitää olla hereillä loppuun saakka.

Kukaan ei tykkää, jos joku on harjoituksissa väsynyt ja kärttyinen, eikä voi keskittyä.


FaRmaS

Lajiin kuuluvia oireita ovat niskojen, hartioiden ja molempien ranteiden kivut. Jos loukkaantuu pahasti, se voi estää pelaamisen pitkäksi aikaa. Vammoja voi estää venyttelemällä ja kuntotreenillä.

Tiedän yhden, jolla oli kyynärpäässä vamma, ja se esti pelaamisen puoleksi vuodeksi.


FaRmaS

FaRmaS asuu kotona, ja perhe pyörii ympärillä kaiken aikaa. Lajin ymmärtäjät voivat auttaa e-urheilijaa pitkälle. Isä Antti on päättänyt, ettei halua rajoittaa FaRmaksen pelaamista, mutta patistaa hoitamaan opiskelut kunnialla loppuun.

Tärkeiden pelien ajaksi lähden pois kotoa, että Armas saa täyden keskittymisrauhan.


Isä, Antti Kantola

FarMaS on valmis lähtemään ammattipelaajaksi. Hän tietää, että huipulle aikovan on oltava valmis vaihtuviin joukkueisiin, pr-taitoihin ja julkisuuteen. On osattava käyttäytyä joukkueen ja sponsorien edun mukaisesti.

Se mitä ei yleensä ajatella on, että sun pitää olla sellainen persoona, että sua voi organisaatio myydä eteenpäin.


FaRmaS

E-urheilun kansainvälisellä huipulla palkkiopotit kohoavat jopa miljooniin dollareihin. Jos FaRmaS saisi kutsun kansainväliseen joukkueeseen, hän ei epäröisi lähteä. Espoolainen mietiskelee, että voisi pelata niin pitkään, kunnes ikä alkaa rajoittamaan motoriikkaa. Sen jälkeen varalla on datanomin paperit.

Lisää Aiheesta

Tekijät

Kuvat ja teksti

Tommi Parkkinen

Julkaistu 31.10.2018