1. yle.fi
  2. Uutiset

Eläinvideoiden katsominen on terveysteko aivoille – myös työn tuottavuus lisääntyy

Eläinvideoiden katsominen on tutkitusti terveellistä. Jo lyhyt hetki eläinvideoon keskittyen näkyy aivoissa. Puoli seitsemän kuvasi erityisen söpöjä alpakoita lisäämään sinunkin hyvinvointiasi.

stressi
Alpakan pää.
Alpakka on erityisen tehokas stressin lievittäjä.Unsplash

Älä koe huonoa omaatuntoa, jos katselet työpäivän aikana söpöjä eläinvideoita. Eläinvideoiden katsominen on nimittäin todettu terveelliseksi toiminnaksi. Positiiviset tuntemukset kuten ilo ja ihastus lisääntyvät, samalla pelko sekä stressi vähenevät.

Jo lyhyt hetki eläinvideoon keskittyen näkyy aivoissa

Positiiviset hetket rentouttavat aivoja ja vapauttavat resursseja uuden oppimiseen sekä motivoivat toisten auttamiseen ja empatiaan.

– Jopa lyhyetkin positiiviset hetket rentouttavat mieltä. Myös työn tuottavuuden on huomattu lisääntyvän eläinvideoiden lyhyen katselun ja niiden tarjoaman rauhoittumishetken seurauksena, kertoo tunteiden näkymisestä aivoissa väitellyt filosofiantohtori ja aivotutkija Heini Saarimäki.

Videoiden katselu siis tuottaa pitkällä aikavälillä hyvää elämää.

Positiiviset tuntemukset lisääntyvät, pelko sekä stressi vähenevät.

Heini Saarimäki

Puoli seitsemän kuvasi terveysvaikutteisen videon. Kokeile, miltä tuntuu alpakkameditaatio. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Alpakka katsoo.

Alpakan katse rauhoittaa

Miksi jo pelkkä eläinvideon katsominen saa aikaiseksi tunnereaktion?

– Aivot simuloivat nähtyä tilannetta. Eli aivoissa alkaa tapahtua samoja toimintoja kuin jos olisit itse söpön eläimen seurassa tai silittäisit sen pehmeää villaa, Saarimäki kuvailee.

Aivojen kuvantamismenetelmillä on todennettu, että tunteet muokkaavat koko aivojen toimintaa. Positiiviset tuntemukset erittävät mielihyvähormoneja, joiden seurauksena stressi vähenee ja sitä kautta terveysvaikutukset ovat kiistattomat.

Alpakalla on suuret silmät ja hymyilevä perusilme.
Alpakalla on suuret silmät ja hymyilevä perusilme.Unsplash

Alpakka on erityisen tehokas stressin lievittäjä. Sillä on suuret silmät ja hymyilevä perusilme.

Rauhoittava ja hyväksyvä olemus vaikuttaa suoraan katsojan kokemukseen lisäten hyvän olon tunnetta.

Alpakkaäiti Julietta ja vastasyntynyt vasa Eleanoora.
Alpakkaäiti Julietta ja vastasyntynyt vasa Eleanoora hoitavat katsojaa.

Alpakan villa ei kutita

Alpakat ovat Suomessa lemmikkieläimiä, mutta tuottavat myös herkkäihoisille sopivaa villaa. Nyt alpakat palvelevat myös rentouttajina. Tutustu alpakkaäiti Julietan ja lauman elämään.

Alpakka ja ihminen.

Katso myös:

Yliopistollinen eläinsairaala -sarjassa seurataan lemmikkejä, niiden omistajia ja hoitohenkilökuntaa Viikin Yliopistollisessa eläinsairaalassa (Sarja Yle Areenassa)

Lue seuraavaksi