Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjät: Jäämerenrata pois maakuntakaavasta

Saamelaiskäräjien mielestä hanke vaatii vielä paljon selvityksiä, ennen kuin se voitaisiin merkitä Pohjois-Lapin maakuntakaavaan.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio (keskellä). Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaiskäräjät vastustaa Jäämeren radan merkitsemistä Pohjois-Lapin maakuntakaavaan. Saamelaiskäräjien mukaan rautatien rakentamisesta aiheutuvia vaikutuksia ei ole arvioitu asianmukaisesti.

– Käsillä olevien rataa koskevien tietojen valossa on selvää, että yksi Suomen infrastruktuurin massiivisimmista hankkeista vaatii vielä paljon selvitys- ja arviointityötä ollakseen sillä tasolla, että se voitaisiin merkitä maakuntakaavaan. Saamelaiset ovat tässä niin yksityisoikeudellisten kuin kollektiivisten oikeuksien kannalta oikeudenhaltijoita, ei sidosryhmä, Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio sanoo tiedotteessa.

Saamelaiskäräjät vastustaa myös 400 kilovoltin voimalinjan merkitsemistä maakuntakaavaan.

Lisäksi Saamelaiskäräjät esitti neuvottelussa olemassa olevien tieverkostojen yleistä parantamista Pohjos-Lapin maakuntakaavan alueella. Erityisesti Inari-Köngäs-tien merkitseminen merkittävästi parannettavaksi tieksi palvelisi itä-länsisuunnassa yhteysreittinä Pohjois-Lapin ja Tunturi-Lapin välillä.

Lapin liitto ja Saamelaiskäräjät neuvottelivat Pohjois-Lapin maakuntakaavasta tiistaina.