1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuusi sukulaista itsemurhalle – Alaskan alkuperäiskansan nykytaide käsittelee esimerkiksi korkeita itsemurhatilastoja

Alaskan alkuperäiskansan nykytaide on esillä laajassa näyttelyssä Rovaniemen taidemuseossa, ja ensimmäistä kertaa Suomessa.

näyttelyt
Erica Lord, Native Looking (2005). Käyttämällä yleisesti halventavana pidettäviä sanontoja teoksissaan Lord otta ne haltuunsa.
Erica Lord, Native Looking (2005). Käyttämällä yleisesti halventavana pidettäviä sanontoja teoksissaan Lord ottaa ne haltuunsa.Rovaniemen taidemuseo

Perjantaina avautuva Place of Origin -näyttely esittelee Alaskan alkuperäiskansan nykytaidetta Anchoragen museon kokoelmasta.

Alkuperäiskansan asuttama alue Alaskassa on maantieteellisesti valtava. Jotain monimuotoisuudesta kertoo se, että Alaskassa puhutaan kahtakymmentä alkuperäiskieltä ja niiden satoja murteita.

Öljy- ja kaivosteollisuuden voimakas kasvu Alaskassa, ilmaston muutoksen aiheuttamat vaikutukset ja identiteettikysymykset ovat ajankohtaisia aiheita, joita Rovaniemen taidemuseon näyttelyyn osallistuvat taiteilijat kommentoivat teoksillaan. He purkavat teoksillaan kolonialistista valta-asemaa ja rohkaisevat vaihtamaan ajatuksia alkuperäiskansojen identiteetistä, kulttuurin elpymisestä ja alkuperäiskansojen taiteen tarkoituksesta.

Sonya Kelliher-Combs on taustaltaan inupiaq eskimo ja athabascan intiaani, irlantilainen ja saksalainen.
Sonya Kelliher-Combs on taustaltaan inupiaq eskimo ja athabascan intiaani, irlantilainen ja saksalainen.Maija-Liisa Juntti / Yle

Taiteilija Sonya Kelliher-Combsin kolme setää ja kolme serkkua on tehnyt itsemurhan. Kelliher-Combs käsittelee kahdessa Rovaniemellä esillä olevassa teoksessaan alkuperäiskansan korkeita itsemurhatilastoja.

– Alaskan alkuperäiskansat ovat kärsineet kolonisaation vaikutuksista sukupolvien ajan. Alkuperäisväestöön kuuluvilla on kolme kertaa suurempi riski itsemurhaan kuin yhdysvaltalaisilla yleensä. Teos auttaa muistamaan ne ihmiset, jotka ovat tehneet itsemurhan, Kelliher-Combs sanoo.

Kelliher-Combsin tausta on monikulttuurinen, ja hänen teoksensa ammentavat alkuperäiskansan perinteistä. Taiteilija näkee, että Alaskan alkuperäiskansojen ongelmat ovat yleisiä muuallakin.

– Olimme kaikki alkuperäiskansaa jossain vaiheessa. Olemme kaikki yhteydessä toisiimme. Nämä ongelmat eivät koske vain meidän kansaamme, vaan myös muita ihmisiä.

Sonya Kelliher-Combsin Rovaniemellä nähtävä teos käsittelee alkuperäisväestön itsemurhia.
Sonya Kelliher-Combsin Rovaniemellä nähtävä teos Red Idiot Strings käsittelee alkuperäisväestön itsemurhia.Maija-Liisa Juntti / Yle

Place of Origin - Alaskan alkuperäiskansojen nykytaidetta - näyttely on esillä Rovaniemen taidemuseo Korundissa 3. maaliskuuta 2019 asti.

Susie Bevins-Ericsen, People in Peril - Bound by Alcohol (1988).
Susie Bevins-Ericsen, People in Peril - Bound by Alcohol (1988).Rovaniemen taidemuseo
Rebecca Lyon, Counting on Liberty (2016).
Rebecca Lyon, Counting on Liberty (2016). Teoksessa on silkkipainomenetelmällä painettu kuva taiteilijan isoisoäidistä Anastasia Nutnaltnasta. Hänet myytiin orjaksi nuorena tyttönä. Perhehistorian mukaan Lyonin isoisoisä, Ruotsista lähtöisin ollut maahanmuuttaja, osti hänet myöhemmin. Teoksella Lyon kommentoi pitkäaikaista taistelua naisten oikeuksien saavuttamiseksi.Rovaniemen taidemuseo
Lue seuraavaksi