Kadonneen sauditoimittajan Jamal Khashoggin viimeinen viesti: "Arabimaailma on luonut itselleen rautaesiripun"

Washington Post -sanomalehti on julkaissut Istanbulissa surmatuksi epäillyn kolumnistinsa Jamal Khashoggin viimeisen kirjoituksen. Hän toimitti sen lehdelle päivä ennen katoamistaan.

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi
Jamal KhashoggiThe Asahi Shimbun / Getty Images

'Arabit elävät valtioissa, joissa he ovat joko tietämättömiä tai harhaanjohdettuja. Heidän käsityksiään muokkaa valtiojohtoinen tulkinta asioista. Vaikka monet eivät niihin usko, he ovat kuitenkin väärien tietojen uhreja. Surullista – tämä ei tule muuttumaan.'

Toimittaja Jamal Khashoggi kirjoitti Washington Postille (siirryt toiseen palveluun)yhteenvedon arabimaiden olemattomasta sananvapaudesta hetki ennen katoamistaan. Lehti sai kolumnin käsiteltäväkseen lokakuun 1. päivänä ja seuraavana päivänä Khashoggi katosi Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Turkki on vakuuttunut, että mies tapettiin siellä äärimmäisen julmasti.

kuvakaappau Washington Postista
Jamal Khashoggin viimeinen kirjoitus Washington Post- lehdessä.Washington Post

Khashoggi kirjoittaa kolumninsa alussa, kuinka hän tutki Freedom Housen –lehdistönvapausraporttia tältä vuodelta (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan ainoa vapaa arabimaailman media löytyy Tunisiasta.

Jordanian, Marokon ja Kuwaitin mediat ovat osittain vapaita ja loppujen arabivaltioiden ei ole.

Khashoggi muistelee, kuinka arabimaailmaan levisi toivo yhteiskunnan avautumisesta keväällä 2011. Innostus jäi lyhytaikaiseksi ja monissa valtioissa otteet kiristyivät jopa aiempaa tiukemmiksi.

Samanlainen toivonkipinä syttyi myös internetin leviämisen myötä, Khashoggi jatkaa. Arabitoimittajat uskoivat, että internet vapauttaisi heidät sensuurista, johon painettu media oli pakotettu. Tämäkään ei ole onnistunut. Hallitukset ovat pystyneet rajoittamaan netin käyttöä ja hankaloittaneet eri julkaisujen tulonmuodostusta.

Laajasti arabimediaa seuraavana toimittajana Khashoggi on havainnut, että osittain vapaidenkin arabimaiden media keskittyy kirjoittamaan kotimaidensa tapahtumista.

Ne eivät juuri anna sijaa muiden arabimaiden uutisille. Näin lukijat eivät saa vertailukohtia eivätkä kykene arvioimaan johtajiensa päätösten seurauksia.

Tätä kaikkea Khashoggi kutsuu arabimaiden omaksi versioksi rautaesiripusta.

Hän esittää, että arabimaat tarvitsisivat monikansallisen, arabiankielisen julkaisualustan. Se toimisi hallituksista erillään ja ilman vihapropagandaa. Se olisi avoin kaikille arabeille, jotka haluaisivat kirjoittaa yhteiskunnallisista ongelmistaan.

Kolumnin loppuosassa Jamal Khashoggi kiittää Washington Postia siitä, että se antaa hänelle mahdollisuuden ilmaista itseään.

Yli kaksi viikkoa Khashoggin katoamisen jälkeen tämä kappale on kuin hyvästijättö – aivan kuin hän olisi tiennyt, että kirjoitus saattaa jäädä hänen viimeisekseen.

Khashoggi varoitti Trumpista

Torstain pääkirjoituksessaan Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että Jamal Khashoggin ura sai dramaattiseen käänteen vuonna 2016, kun hän varoitti Saudi-Arabian kuningashuonetta ylenpalttisesta Donald Trumpin ihannoimisesta. Vuoden lopussa Trump voitti presidentinvaalit.

Khashoggin kolumnit saudiomisteisessa arabiankielisessä Al Hayat –sanomalehdessä lopetettiin. Hänet pakotettiin luopumaan Twitterin käytöstä.

Turvallisuussyistä Khashoggi päätti vetäytyä julkisuudesta puoleksi vuodeksi. Sen jälkeen hän muutti Yhdysvaltoihin.

Washington Post toteaa myös pääkirjoituksessaan, että Jamal Khashoggin ura oli poikkeuksellinen.

Hän ei ollut kumouksellinen eikä halunnut kaataa Saudi-Arabian hallintoa. Hän halusi demokratisoida sitä.

Khashoggi oli vallan ytimessä. Hänellä oli useita merkittäviä tehtäviä. Hän toimi muun muassa Saudi-Arabian Yhdysvaltain suurlähettilään neuvonantajana.

Mutta ennen kaikkea hän oli journalisti.

Artikkelia tarkennettu klo 19.08: Khashoggi toimitti kolumninsa Washington Postille päivä ennen katoamistaan. Tarkkaa kirjoittamisaikaa ei ole julkistettu niin kuin aiemmin tekstissä annettiin ymmärtää.

Ulkoministeri Mike Pompeo: Yhdysvallat antaa Saudi-Arabialle muutaman päivän aikaa toimittajatutkinnassa

Journalistin katoaminen nosti valokeilaan Trumpin saudibisnekset jahtikaupoista luksusasuntoihin – Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian erityissuhteella on pitkä tausta