1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veneenrakennus

Innokas lohensoutaja päättikin rakentaa itse oman jokiveneensä: "Eiköhän sitä miehen pidä rakentaa vene kerran elämässään"

Lapissa pidetään yllä veneenrakennustaitoa ja kalastuksen suosio houkuttelee kurssille myös ensivenettään veistäviä.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Lapissa pidetään yllä veneenrakennusperinnettä. Tänä vuonna merilappilaisen Kivalo-opiston opetusohjelmaan palasi vaneriveneen valmistus -kurssi, (siirryt toiseen palveluun) joka täyttyi hyvin nopeasti.

Keminmaassa Kivalo-opiston kurssilla on mukana reilut kymmenkunta puuveneen rakentajaa ja talven aikana rakennetaan jopa viisitoista puista soutuvenettä.

Moni heistä tekee venettä ensimmäistä kertaa.

– Olin ostamassa jokivenettä ja kaupatkin oli melkein tehtynä, kun aloin ajatella, että eiköhän sitä miehen pidä rakentaa vene edes kerran elämässään.

– Olen rakentanut oikeastaan koko elämäni, mutta venettä en ole koskaan tehnyt, sanoo ensimmäistä venettään valmistava keminmaalainen Tauno Anttila.

Kalastus on fiilislaji.

Antti Smeds

Hyvän kalavuoden jälkeen tulee innokkaita veneentekijöitä

Keminmaalaisen veneentekokurssin vetäjänä toimiva Mikko Saarenpää uskoo, että juuri kalastuksen suosio on houkutellut paikalliset rakentamaan veneitä.

– Kalastus on aika hyvässä kurssissa nyt, ja tällä alueella on saatu taimenta ja lohta monena vuonna. Se tarkoittaa sitä, että veneentekijöitä tulee, sanoo Saarenpää.

Erityisesti kalastajat haaveilevat omatekoisesta veneestä. Myös Antti Smeds haluaisi jo vesille itserakentamallaan veneellä.

– Tuli fiilis, että itse pitää tehdä se vene. Olen soutanut ja pyytänyt lohta ja uskon, että se on vielä mahtavampi saada se kala.

– Itse tekemä uistin, siinä oma perho ja nyt vielä itse rakennettu vene. Kalastus on fiilislaji, Smeds hymyilee.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Venettä rakennetaan koko talvi

Puuveneen rakentaminen vaatii tarkkuutta ja pitkää pinnaa.

– Aika vaikeatahan tuo on ja aikaa vievää. Kun ei ole mitään kokemusta tällaisesta rakentamisesta. Onneksi täällä on hyviä opettajia opettajan lisäksi myös moni vieruskaveri opastaa, kertoo Smeds.

Veneen rakennuskurssi kestää koko talven. Antti Smedsin ja Tauno Anttilan tavoitteet ovat jo selvät.

– Tavoitteena on, että se vene on vedessä kesäkuun ensimmäinen päivä ja kesäkuun aikana pitäisi olla kalakin veneessä, hymyilee Smeds.

– Vene menee lohensoutuun Simojoelle, missä minulla on kotipaikka kesäpaikkana ja kesät olen siellä. Venekin siellä on sellainen muoviläpyskä, että eihän sillä enää tämän ikäinen äijä uskalla mennä joelle, kertoo Anttila.