Kotkan kaupunkipuisto on Suomen paras – palkittuun maisemaan kuuluvat meri, joki ja lehmusten varjostama bulevardi

Vuoden paras maisemahanke -palkinnosta kilpaili viisi eri kohdetta.

kaupunkiluonto
Vesiputous Kotkan Sapokan vesipuistossa.
Kotkan keskustassa sijaitseva Sapokan vesipuisto yksistään on palkittu jo useampaan kertaan. Se on palkittu parhaana ulkovalaistuskohteena 1993, Vuoden ympäristörakenteena 1994 ja Suomen parhaana kivirakenteena 1996.Miina Sillanpää / Yle

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on palkittu vuoden parhaana maisemahankkeena. Voittajan valitsi ympäristöministeriö viiden ehdokkaan joukosta.

Muut ehdokkaat olivat Maisematarinoita ja Maisemahelmiä Pirkanmaalla, Lahden Mukkulan kartanopuisto, Norrlinin puisto Vääksyssä ja Tampereen avoimien alueiden viherpalveluohjelma.

– Kaupunkipuisto on ainutlaatuinen kokonaisuus ja hieno käytännön esimerkki kaupungin sitoutumisesta viher- ja virkistysalueiden kehittämiseen. Kotkassa on luotu korkeatasoista kaupunkiympäristöä oivaltavan suunnittelun ja pitkäjänteisen maisemanhoitotyön myötä, sanoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ministeriön tiedotteessa.

Vuonna 2014 perustettu Kotkan kansallinen kaupunkipuisto koostuu puistojen lisäksi vesistöistä ja arkkitehtuurista.

Kivi, jossa kerrotaan Kotkan Kansallisesta kaupunkipuistosta
Langinkosken keisarillinen kalastusmaja on osa Kotkan kansallista kaupunkipuistoa.Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan kehutut puistot

Kotkan puistot ovat niittäneet mainetta jo monen vuoden ajan.

Esimerkiksi Sapokka, Katariinan meripuisto, Karhulan jokipuisto ja Lehmusbulevardi on kaikki palkittu vuoden Ympäristörakenne -palkinnolla.

Suuri rooli kaupungin puistojen kehittämisessä on ollut kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksosella, joka kertoi työstään Ylen haastattelussa kesällä 2016. Hän kertoi tuolloin muun muassa vaikeuksista saada riittävästi rahaa puistoja varten taloudellisesti tiukkoina aikoina.

Karhulan jokipuiston sydän on lummelampi.
Karhulan jokipuisto on Kotkan uusimpia puistokohteita. Se palkittiin Vuoden ympäristörakenteena 2015.Miina Sillanpää / Yle

Ensi vuonna Kotkan kaupunkipuisto lähtee tavoittelemaan Suomen edustajana Euroopan neuvoston maisemapalkintoa.

Ympäristöministeriö jakaa vuoden paras maisemahanke -palkinnon joka toinen vuosi. Lauantaina vietetään kansainvälistä maisemapäivää.

Iso keinu merenrannalla puistossa
Vanhan öljysataman paikalle rakennettu Katariinan meripuisto on toiminnallinen puisto, jossa on liikuntavälineitä, keinuja, leikkipuistoja ja grillipaikkoja.Miina Sillanpää / Yle