1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teollisuusliitto ry

Työtaistelutoimet hallituksen irtisanomislakia vastaan kovenevat: Teollisuusliitto suunnittelee usean päivän lakkoa

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi suunnitelmaa usean päivän lakosta niukasti.

Lakkovahteja Metso Mineralsin tehtaalla Tampereella 3. lokakuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Teollisuusliiton hallitus kokoontuu perjantaina Hakaniemessä päättämään entistä kovemmista työtaistelutoimista.

Lokakuun alussa liiton 22 000 työntekijää lakkoili 150 yrityksessä.

Ylen tietojen mukaan Teollisuusliitto suunnittelee useamman päivän lakkoa. Se voisi alkaa aikaisintaan ensi viikon puolessa välissä. Vaihtoehtona on laajentaa lakon piirissä olevien työntekijöiden määrää.

Ylityökielto tuli Teollisuusliiton työpaikoilla voimaan jo kuukausi sitten.

Teollisuusliitto koventaa askel askeleelta vastatoimia Juha Sipilän (kesk.) hallitusta vastaan: ylityökielto, päivän lakko ja nyt useamman päivän lakko.

Lakoilla halutaan vastustaa hallituksen lakiesitystä, joka helpottaisi irtisanomista alle kymmenen hengen työpaikoilla.

Yle tavoitti Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon torstai-iltana. Hän kommentoi suunnitelmaa usean päivän lakosta niukasti.

– Olemme aikaisemmin ilmoittaneet, että kiristämme poliittisia mielenilmauksia. Meillä on aikaisemmin ollut yhden päivän poliittinen mielenilmaus ja olemme aikaisemmin ilmoittaneet, että toimia kiristetään. Se tarkoittaa, että todennäköisesti päätös tulee olemaan muuta kuin yhden päivän mielenilmaus. Kerromme huomenna, mikä se tulee olemaan, Aalto sanoi.

Vain irtisanomislain peruminen kelpaa

Seuraava lakko on luvassa jo maanantaina, kun Julkisen ja hyvintoalojen liiton siivous- ja ruokapalvelutyöntekijät aloittavat kahden päivän lakon. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine totesi keskiviikkona Ylelle, että "tämä on vasta alkua".

JHL:n lakko vaikuttaa ruuanjakeluun ja siivoukseen vanhusten palveluyksiköissä kouluissa ja kaupunkien ja kuntien urheilutiloissa. Tästä voit katsoa tarkemmin, miten kaksipäiväinen lakko näkyy.

Naisvaltaiset Tehy, Super ja JHL ovat ilmoittaneet, että vain irtisanomislakiesityksen peruminen kelpaa.

Se, että hallituksen työvoimapolitiikka ja irtisanomislaki sai keskiviikkona eduskunnan luottamuksen, on ay-liikkeen korvissa tuulen huminaa.

Tilannetta ei parantanut se, että pääministeri Juha Sipilä totesi uusista lakkosuunnitelmista kuultuaan, että "ei kannata ampua tykillä kirppua".

Ulospääsyä haettu kiivaasti

Maanantaina alkaa myös Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin ja Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn vuoronvaihtokielto.

Esimerkiksi sairaaloissa vuoroja voi vaihtaa työntekijöiden omasta pyynnöstä, mutta ei työnantajan vaatimuksesta.

Keskiviikkona hallituksen ja ay-liikkeen väliseen riitaan on haettu ulospääsyä eri puolilla Helsinkiä. Ylen tietojen mukaan ratkaisuvaihtoehtoja on etsitty kuumeisesti esimerkiksi työnantajia edustavassa Elinkeinoelämän keskusliitossa.

EK ei ole riidan osapuoli, mutta teollisuuden lakot aiheuttavat yrityksille miljoonalaskun. Keskeinen vientiala Teknolgiateollisuus on laskenut, että päivän lakko maksaa 70 miljoonaa euroa.

Eikä tämä tähän lopu. Palvelualan ammattijärjestö PAM päättää uusista työtaistelutoimista ensi viikolla.

juttua korjattu kello 22.30: Teollisuusliiton lakko oli lokakuun alussa, ei viime keskiviikkona