Ulkoministeri Mike Pompeo: Yhdysvallat antaa Saudi-Arabialle muutaman päivän aikaa toimittajatutkinnassa

Yhdysvallat on tehnyt Saudi-Arabialle selväksi, että kadonneen sauditoimittajan Jamal Khashoggin kohtalon selvittäminen on vakava asia.

Jamal Khashoggi
ministeri ja prinssi
Ulkoministeri Mike Pompeo ja kruununprinssi Mohammad bin Salman Riadissa alkuviikosta.Bandar Algaloud / EPA-EFE

Ulkoministeri Mike Pompeo sanoo Yhdysvaltojen antavan Saudi-Arabialle 'muutaman päivän lisäaikaa' , ja odottaa saudien selvittävän runsaat kaksi viikkoa sitten kadonneen sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoamiseen johtaneet asiat.

Pompeon mukaan Saudi-Arabia on luvannut antaa kattavan selvityksen tapahtuneesta.

Ulkoministeri Pompeo on juuri palannut takaisin Washingtoniin ja informoinut presidentti Donald Trumpia saudeihin ja Turkkiin suuntautuneelta matkaltaan.

Pompeon mukaan Turkin presidentti Recep Tayip Erdogan pyysi Yhdysvaltoja odottamaan Turkin viranomaisten tutkinnan tuloksia. Turkin viranomaiset sanovat pitävänsä hallussaan todisteita siitä, että toimittaja Khashoggi surmattiin raa´asti Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuun 2. päivä.

Ulkoministeri Pompeo muistutti lyhyesti, että Yhdysvalloilla ja Saudi-Arabialla on pitkä ja likeinen liittolaissuhde, ja sen painoarvo on myös pidettävä mielessä.

Valtiovarainministeri Mnuchin boikotoi Riadin investointitapahtumaa

Kansainvälinen painostus Saudi-Arabiaa vastaan toimittajakatoamisen selvittämiseksi kasvaa koko ajan. Hallitusten keinona on boikotoida ensi viikolla Riadissa järjestettävää suurta investointitapahtumaa.

Viimeisimpänä on poisjäännistään ilmoittanut Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin. Hän ilmoitti ratkaisustaan neuvoteltuaan ulkoministeri Pompeon ja presidentti Trumpin kanssa.

Aiemmin torstaina poisjäännistään ilmoittivat Britannian kauppaministeri Liam Fox, Ranskan talousministeri Bruno Le Maire ja Hollannin talousministeri Wopka Hoekstra.

Suomen valtionhallinnosta ei ole alunperinkään kukaan ilmoittautunut mukaan Riadin investointifoorumiin.

Lähteet: Reuters, AFP, AP