Kiina lähettää avaruuteen valosatelliitin – kuuhun verrattuna 8-kertainen valaisuvoima korvaa miljoonakaupungin katuvalot

Chengdun kaupungin valaiseva satelliitti on määrä ampua taivaalle vuonna 2020.

Chengdu
Kuu
KuuJoel Carrett / EPA

Kiinan keskiosassa sijaitseva Chengdun kaupunki aikoo kahden vuoden kuluttua lähettää taivaalle satelliitin, joka heijastaa maahan auringonvaloa.

Asiasta kertoi Chengdun avaruusteknologian ja mikroelektroniikan instituutin johtaja Wu Chunfeng kaupungissa järjestetyillä yrittäjyys- ja innovaatiomessuilla.

Wun mukaan hanketta on valmisteltu jo usean vuoden ajan, mutta nyt teknologia on kehittynyt riittävästi, että idea voidaan toteuttaa.

Valosatelliitin valaisuvoima olisi jopa kahdeksankertainen kuuhun verrattuna. Valovoima riittäisi valaisemaan kaupungin niin kirkkaasti, että katuvalot voitaisiin poistaa. Näin kaupunki säästäisi paljon sähkö- ja huoltokuluissa.

Satelliitti voisi valaista halkaisijaltaan 10 - 80 kilometriä laajan alueen ja valaistun alueen laajuutta voitaisiin säädellä.

Eräät asiantuntijat ovat esittäneet huolen, että yöllisen pimeyden poistuminen haittaisi luonnonvaraisia eläimiä.

Satelliittihankeen suunnittelijat sanovat, ettei pimeys poistuisi täysin. Satelliitin lähettämä valo vastaisi iltahämärää.

Chengdussa on arviolta 11 miljoonaa asukasta.

Asiasta kertoo muiden muassa Kiinan valtiollinen Kansan päivälehti (siirryt toiseen palveluun).