1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Italia joutuu selittämään hölläkätistä rahankäyttöään – Juncker: Lisää joustoa ei tule

Komissio pyytää Italialta lisätietoa ensi vuoden budjetista, joka rikkoo EU:n vajesääntöjä. Italian lainakorot ovat nousussa.

Italia
Italian pääministeri Giuseppe Conte ja Saksan liittokansleri Angela Merkel EU-huippukokouksessa Brysselissä torstaina.
Italian pääministeri Giuseppe Conte ja Saksan liittokansleri Angela Merkel EU-huippukokouksessa Brysselissä torstaina.Olivier Hoslet / EPA

BrysselEuroopan komissio on lähettänyt Italian hallitukselle kirjeen, jossa se pyytää lisää tietoa hallituksen budjettisuunnitelmista. Italian hallitus on laatinut ensi vuodelle budjetin, jonka alijäämä rikkoo selvästi EU:ssa sovittuja sääntöjä.

Italian pääministeri Giuseppe Conte puolusti budjettiaan EU-maiden huippukokouksessa tänään torstaina. Conte sanoi kokouksen jälkeen, että budjetti poikkeaa tavoitteista vain vähän.

Budjettiesitys on 2,4 prosenttia alijäämäinen. Italia on vedonnut siihen, että elvyttävä budjetti nostaa talouden kasvuun, mikä pitäisi velkasuhteen kurissa.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että useat EU-maiden johtajat ovat kehottaneet häntä pitämään kiinni EU:n säännöistä, jotka säätelevät jäsenmaiden taloudenpitoa.

– Olemme olleet ystävällisiä, helliä ja myönteisiä Italian suhteen. Koska Italia on Italia, Juncker sanoi.

Junckerin mukaan Italialle on tähän saakka myönnetty kaikki sääntöjen sallima jousto budjettivajeisiin, mutta enempää joustoa ei voitaisi enää myöntää.

Italialla on maanantaihin saakka aikaa toimittaa komissiolle sen pyytämät lisätiedot. Seuraavassa vaiheessa EU voi ehdottaa, että Italia muuttaisi budjettiaan.

– Uskon, että siellä on riittävästi painetta. Italian pääministerin puheenvuoro oli rakentava, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilän mukaan Italia on niin iso kansantalous, että jos se ajautuu ongelmiin velkojensa kanssa, EU-maiden rahkeet eivät riitä sen pelastamiseen.

Italian julkinen velka on yli 130 prosenttia bruttokansantuotteesta. Ensi vuoden budjetin alijäämä on 41 miljardia euroa. Budjetti toteuttaa Viiden tähden liikkeen ja Pohjoisen liiton vaalilupauksia esimerkiksi keventämällä verotusta ja korottamalla sosiaaliturvaa.

Conte sanoi käyvänsä keskusteluita Moody's ja Standard & Poor's -luokituslaitosten kanssa, jotta Italia voisi välttää lainaluokituksen alentamisen. Laitosten on määrä arvioida Italian luottoluokitusta kuun loppuun mennessä. Luokitus on nyt kaksi pykälää roskalainaluokan yläpuolella.

Uutiset nostivat Italian valtionlainojen korot jälleen korkeimalle tasolleen sitten vuoden 2013.

Lue seuraavaksi