Sauditoimittajan katoamistutkinta: Kruununprinssin lähipiiriin kuulunut henkilö oli konsulaatissa katoamisen aikana, jäänteitä etsitään metsästä – Trump uskoo toimittajan kuolleen

Turkin viranomaisten kerrotaan seuranneen autoja, jotka lähtivät katoamispäivänä Saudi-Arabian konsulaatista Istanbulista.

Jamal Khashoggi
Turkkilaiset rikospaikkatutkijat
Rikospaikkatutkijat poistuvat Saudi-Arabian konsulin virka-asunnolta Istanbulissa torstaina 18. lokakuuta.Getty Images

Turkin viranomaiset ovat kertoneet uusia tietoja saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin katoamistutkinnasta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi on etsinyt Saudi-Arabian konsulaatissa mahdollisesti kuolleen saudijournalistin jäänteitä Istanbulin ulkopuolelta.

– Tutkinta johti epäilyihin, joiden mukaan hänen jäänteensä voivat sijaita Belgradin metsän alueella Yalovan kaupungissa, Reutersin haastattelema viranomainen sanoi.

Viranomaiset ovat kertoneet selvittäneensä konsulaatista katoamispäivänä lähteneiden autojen reittejä ja pysähtymispaikkoja, mikä laajensi tutkintaa uusille alueille.

Kaksi uutistoimiston viranomaislähdettä on kertonut, että tutkijat ovat keränneet konsulaatista ja konsulin virka-asunnolta useita näytteitä, joista etsitään Khashoggin DNA:ta.

Trump: Khashoggi on luultavasti kuollut

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varoittanut Saudi-Arabiaa vakavista seurauksista, jos se osoittautuu syylliseksi Khashoggin surmaan. Hän totesi, että Khashoggi on luultavasti kuollut.

– Siltä se tosiaan näyttää minun mielestäni. Se on hyvin surullista, Trump sanoi toimittajille torstaina noustessaan virkalentokoneensa kyytiin.

Sanomalehti New York Timesin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) hän kertoi uskovansa tiedusteluraportteihin, joiden mukaan surmaan on sekaantunut korkeita tahoja Saudi-Arabiasta. Hän kuitenkin korosti, että oli yhä liian aikaista vetää johtopäätöksiä syyllisistä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo antoi torstaina Saudi-Arabialle "muutaman päivän lisäaikaa", jotta maa voisi selvittää katoamiseen johtaneet asiat.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltain läheinen liittolainen ja sen aseteollisuuden tärkeä asiakas. Trumpilla on ollut hyvät suhteet Saudi-Arabiaa käytännössä johtavaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin.

Saudiprinssin lähipiiriä mukana

Torstaina julkisuuteen tulleet valvontakamerakuvat liittävät katoamisen Saudi-Arabian kuningashuoneeseen. Yhdessä kuvassa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin seurueeseen useilla ulkomaanmatkoilla kuulunut henkilö kävelee konsulaattiin hetkeä ennen Khashoggin katoamista.

Turkin viranomaiset ovat tunnistaneet miehen Maher Abdulaziz Mutrebiksi, joka on aiemmin valokuvattu kruununprinssin seurueessa muun muassa Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Espanjassa. Mutrebin suhdetta kruununprinssiin on kuvailtu "läheiseksi".

Sabah-sanomalehti on julkaissut valvontakameroiden kuvia neljästä eri sijainnista, muun muassa konsulin kotoa, hotellista ja lentokentältä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tiistaina keskustelleensa puhelimessa kruununprinssin kanssa, joka oli vakuuttanut, ettei tiedä mitään konsulaatin tapahtumista.

Turkin viranomaisten mukaan Mutreb lensi Istanbuliin yksityiskoneella katoamispäivänä ja poistui samana päivänä. Viranomaiset sanovat Mutrebin seuraan kuuluneen myös henkilön, jota he kuvailevat kuolemansyytutkijaksi.

Khashoggi kirjoitti kolumneissaan kriittisesti muun muassa prinssi Mohammedin valtaannoususta. Saudi-Arabia ei ole vastannut uutistoimisto AP:n kommenttipyyntöihin viime päivinä, eikä myöskään Mutrebia ole tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Lisää aiheesta:

Ulkoministeri Mike Pompeo: Yhdysvallat antaa Saudi-Arabialle muutaman päivän aikaa toimittajatutkinnassa

Kadonneen sauditoimittajan Jamal Khashoggin viimeinen viesti: "Arabimaailma on luonut itselleen rautaesiripun"

Journalistin katoaminen nosti valokeilaan Trumpin saudibisnekset jahtikaupoista luksusasuntoihin – Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian erityissuhteella on pitkä tausta

Yhdysvallat on pyytänyt Turkilta todisteita toimittajan surmasta

G7-maat vaativat avointa tutkintaa sauditoimittajan katoamisesta

Lähteet: Reuters, AP