1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Palestiinalaishallinto

Yhdysvaltain ja palestiinalaisten suhteita hoitaa jatkossa kiistelty Jerusalemin suurlähetystö – "Palkinto Israelin rikoksista", sanoo palestiinalaishallinto

Maan ulkoministerin mukaan USA haluaa tehostaa toimintojaan.

Suurlähetystönä toimii toistaiseksi Yhdysvaltain Jerusalemin-konsulaatti, joka sijaitsee Arnonan kaupunginosassa.

Yhdysvallat on järjestellyt uudelleen diplomaattisuhteitaan palestiinalaishallintoon. Ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti torstaina, että Jerusalemissa sijainnut ja palestiinalaissuhteita hoitaneen konsulaatin toiminnot korvataan uudella palestiinalaissuhteiden yksiköllä, joka toimii maan suurlähetystön alaisuudessa Jerusalemissa.

Järjestelyn vaikutus on se, että Yhdysvaltain Israelin suurlähettiläästä David Friedmanista tulee maan päasiallinen kontakti palestiinalaishallinnon suuntaan. Friedman tukee siirtokuntarakentamista Länsirannalla, mikä ei ole herättänyt palestiinalaisissa luottamusta.

– Tämä päätös johtuu pyrkimyksistämme tehostaa toimintaamme. Se ei ole signaali Yhdysvaltain politiikan muuttumisesta, Pompeo sanoi lausunnossa.

Hän myös painotti, ettei Yhdysvallat valitse puoltaan siihen miten rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välille muodostettaisiin.

Palestiinalaishallinto ei lausunnossaan niellyt Yhdysvaltain perusteluita toimintojen tehostamisesta. Sen mukaan kyse on ideologiasta ja Israelin rikosten palkitsemisesta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päätti Israelin riemastuttaneesta ja palestiinalaiset raivostuttaneesta suurlähetystön muutosta viime joulukuussa. Samalla hän tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Myös palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan.

Aiheesta muualla:

US merges consulate in Jerusalem with embassy, in a blow to Palestinians (siirryt toiseen palveluun)

U.S. Closes Jerusalem Consulate Serving Palestinians (siirryt toiseen palveluun)