Donald Trump uhkaa sulkea Meksikon rajan, jos tuhansien siirtolaisten kulkuetta ei pysäytetä

Meksikon tuleva ulkoministeri pitää Trumpin uhkauksia vaalipuheina.

Ulkomaat
Hondurasilaisia siirtolaisia Guatemalan kaupungissa 18. lokakuuta.
Hondurasilaisia siirtolaisia Guatemalan kaupungissa 18. lokakuuta.Johan Ordonez / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut sulkea Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan, jos pohjoiseen pyrkivää tuhansien hondurasilaisten siirtolaiskulkuetta ei pysäytetä.

– Vaadin Meksikoa lopettamaan tämän vyöryn, ja jos se ei pysty siihen, määrään Yhdysvaltain asevoimat sulkemaan etelärajamme, Trump kirjoitti Twitterissä.

Yli 3 000 kilometriä pitkän rajan sulkeminen pysäyttäisi satojen tuhansien ihmisten päivittäiset matkat ja vaikeuttaisi maiden välistä kaupankäyntiä. On epäselvää, kuinka vakavasti Trump harkitsee rajan sulkemista.

Trump totesi Twitterissä, että siirtolaisten ja huumekaupan pysäyttäminen on hänelle tärkeämpää kuin vapaakauppa Meksikon kanssa. Jo tiistaina Trump uhkasi lopettaa kehitysavun Hondurasiin, Guatemalaan ja El Salvadoriin, jos ne eivät pysäytä siirtolaisten etenemistä.

Siirtolaiskulkueita ollut jo vuosia

Yhdysvalloissa on uutisoitu viime päivinä usean tuhannen hondurasilaisen siirtolaisen kulkueesta, joka matkaa tällä hetkellä Guatemalan halki. Siirtolaiset pyrkivät Meksikoon ja edelleen Yhdysvaltoihin, jossa monet aikovat hakea turvapaikkaa.

Väli-Amerikasta lähtevät siirtolaiset ovat jo vuosia matkustaneet yhdessä, sillä se tuo turvaa rikollisilta ja korruptoituneilta poliiseilta. Siirtolaiset pakenevat usein jengiväkivaltaa ja köyhyyttä.

Hondurasin ja Guatemalan kartta
Yle Uutisgrafiikka

– Näitä kulkueita on ollut vuosia, mutta niistä on tullut tunnettuja vasta presidentin twiittien myötä, Yhdysvaltain siirtolasipolitiikkainstituutin johtaja Andrew Selee sanoi uutistoimisto AP:lle.

Siirtolaiset voivat liikkua vapaasti Hondurasin ja Guatemalan rajan yli. Meksiko kuitenkin vaatii heitä kuitenkin joko esittämään rajallaan viisumin tai anomaan turvapaikkaa.

Meksiko lähetti etelärajalle poliiseja

Meksikon peson arvo laski Trumpin twiittien jälkeen puolitoista prosenttia Yhdysvaltain dollariin verrattuna. Meksikon poliitikot ovat silti suhtautuneet Trumpin uhkaukseen rauhallisesti. Ulkoministeri Luis Videgarayn mukaan niille ei tule antaa liikaa painoarvoa.

– Meille tärkeintä ovat siirtolaiset ja heidän ihmisoikeutensa, Videgaray sanoi.

Videgarayn tilalle ulkoministeriksi joulukuussa nouseva Marcelo Ebrard puolestaan sanoi, että Trumpin puheet liittyvät Yhdysvaltain kongressivaaleihin marraskuun alussa. Maahanmuutto on ollut vaaleissa keskeinen teema.

Meksiko lähetti kuitenkin etelärajalleen lisää poliiseja ottamaan vastaan siirtolaisia.

Trumpia päätös näytti miellyttävän. Hän välitti Twitterissä videon poliisien saapumisesta ja kiitti samalla Meksikoa yhteistyöstä.

Lähteet: AP, Reuters