1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. villiyrtit

Ikuista kauneutta, voimaa ja hiushoitoa – Asiantuntija neuvoo, miten yrteistä saa nyt ilon irti

Villiyrttikausi näyttää tällä hetkellä mainiolta ja jopa paremmalta kuin elokuussa.

Poimulehti on luonnon oma vanulappu ja siankärsämö toimii haavanhoitoon
Poimulehti on luonnon oma vanulappu ja siankärsämö toimii haavanhoitoon

Villiyrttien käytöstä puhutaan yleensä kesän aluksi, mutta vielä syksyllä löytyy käyttökelpoisia kasveja, joita voi käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Yrttiasiantuntija Pauliina Toivanen sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että villiyrttikausi näyttää nyt yllättävän hyvältä ja jopa paremmalta kuin elokuussa. Asiantuntija neuvoo, miten voi ottaa hyödyn irti kolmesta yrtistä.

Poimulehti tuo kauneuden

Toivasen mukaan poimulehti on luonnon oma vanulappu. Poimulehden keskelle muodostuu kastepisara, jonka voi ajatella olevan kasvovesi.

Lisäksi poimulehden pinta on pehmeä ja sitä voi Toivasen mukaan käyttää iholle sellaisenaan. Poimulehti sisältää salisyylihappoa, joka on hyvä ihon mahdollisille finneille tai tulehduksille.

Kuivattuna tai tuoreena poimulehteä voisi käyttää naamioihin, voiteisiin ja jalkakylpyihin, koska poimulehdessä on turvotukseen auttavia ainesosia. Poimulehden tuoksu on hyvä.

Ruuanlaitossa poimulehteä voi käyttää pinaatin tapaan. Toivasen mukaan poimulehden tunnistaa vekkihameen tai piparkakun muodosta.

Poimulehdestä saa myös teetä.

– Kansanperinteessä on kerrottu, että poimulehden kastepisaroissa piehtaroiminen tuo ikuisen kauneuden, Toivanen lisää.

Siankärsämö on voimayrtti

Toivasen mukaan siankärsämön kerrotaan olleen viikinkien voimayrtti, koska viikingit ovat käyttäneet sitä taisteluhaavojen hoidossa.

– Siankärsämössä on K-vitamiinia, joka tyrehdyttää verenvuotoa. Jos on luonnossa retkellä ja tulee haava, niin voi murskata siankärsämöä ja laittaa suoraan haavalle.

Toivanen sanoo, että siankärsämö on hänen lempiyrttinsä kauneudenhoidossa. Sekä lehtiä että kukkia voi käyttää.

– Voi laittaa kaurahiutaleita, hunajaa, siankärsämön kukkia ja lehtiä murskattuna ja sitten vaan laittaa iholle ja menee saunaan.

Siankärsämö on myös mausteyrtti tai rohto. Tosin pujoallergisten ihmisten kannattaa varoa siankärsämöä, koska siitä voi saada oireita.

– Siankärsämön tunnistaa tuoksusta ja siitä, että se on vähän tuhatjalkaisen näköinen.

Nokkonen allergiselle iholle

Nokkonen on pisteliäs, mutta pistely lakkaa, kun nokkosen ryöppää. Myös kuivattaminen lopettaa pistelyn. Toivasen mukaan nokkosta käytetään erityisesti allergiselle iholle sisäisesti ja ulkoisesti.

Myös nokkosen ryöppäysvesi kannattaa hyödyntää. Veden voi laittaa kasveille kasvuvoimaksi ja myös hiuksille se tekee hyvää.

– Kansantaruissa on sanottu, että laitetaan nokkonen pipon sisään ja kaljulle kasvaa hiukset takaisin päähän. Omalla vastuulla saa toki kokeilla, Toivanen nauraa.

Nokkonen on ruuassa tuttu monille. Nokkosen voi kuivattaa tai pakastaa. Toivanen sanoo, että ennen pakastamista nokkonen kannattaa kastaa hetkeksi kuumaan veteen.

Nokkosista voi tehdä pieniä myttyjä, joita voi käyttää pakastepinaatin tapaan.