Ilmatieteen laitos on haluttu yhteistyökumppani maailmalla – Nepalissa parannetaan varautumista luonnonkatastrofeihin

Rankkasateiden aiheuttamat tulvat ja maanvyörymät aiheuttavat pienessä vuoristovaltiossa tuhoja.

Nepal
Sääpalvelusta apua Nepalin luonnonkatastrofeihin
Sääpalvelusta apua Nepalin luonnonkatastrofeihin

Syyskuussa on käynnistynyt kolmas ulkoministeriön rahoittama kehitysyhteistyöhanke Nepalin kansallisen sääpalvelun kanssa. Projektissa kehitetään varoitusjärjestelmää vuoristoisen maan kyliin.

– Suurimpana ongelmana Nepalissa ovat rankkasateiden aiheuttamat tulvat ja maanvyörymät, kertoo Ilmatieteen laitoksen projektipäällikkö Riikka Pusa.

– Kehittyvissä maissa tulee luonnonkatastrofeissa kuolonuhreja. Länsimaissahan on yleensä vain aineellisia tuhoja. Se johtuu siitä, että on hyvät ennakkovaroitusjärjestelmät. Jos niitä ei ole ovat ihmishengetkin vaarassa, sanoo Pusa.

Nepalin kansallisen sääpalvelun kanssa on tehty yhteistyötä 8 vuotta. Tuolloin työ aloittettiin lähes nollasta.

– Siellä oli yksi putkinäyttöinen tietokone. Oli sähkökatkoja ja tietoliikenneyhteydet olivat melkein nollassa, kuvailee Pusa.

Ulkoministeriön rahoittamat projektit ovat suurelta osin kouluttamista ja konsultointia.

–Aluksi kartoitimme paljon, ennen kuin lähdimme kehittämään sääpalvelua.

Sääasemien verkko rakenteilla

Pieniä pilotointejakin projekteissa tehdään. Nepaliin pystytettiin muun muassa havaintoasema. Nyt Nepalissa on ensimmäinen versio automaattisesta sääasemasta. Maailman pankin rahoittama suuri investointiprojekti jatkaa tästä, ja koko maahan rakennetaan kattava sääasemien verkko.

Tuoreimmassa hankkeessa kylätason varoituspalveluita valmistellaan yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin ja suuren suomalaisen vesiprojektin kanssa. Kuinka luonnonkatastrofeista käytännössä viestitetään, selviää projektin aikana.

– Toki tietoliikenneyhteydet koko ajan kehittyvät, mutta mitä todennäköisimmin viestejä toimitetaan tekstiviestillä. Kylistä löytyy aina joku kännykkä, ja sitä kautta viestiä viedään eteenpäin, kuvailee Pusa.

Myös suomalaista teknologiaa viedään paikan päälle: osana projektia Nepaliin asennetaan Vaisalan säähavaintoantureita sekä sääkamera.

Ilmatieteen laitos on tehnyt yhteistyötä yli sadan maan kanssa. Osa yhteistyömaista on kehittyviä maita, mutta osa lähtee yhteistyöhön myös omalla rahalla. Esimerkiksi hurrikaanialueella sijaitseva Bahama hankki säävaroitusjärjestelmän itse.

– Uhkakuvana oli, että jenkkiturisit lakkaavat käymästä, kun maassa ei ole varoituspalvelua. He päättivät satsata sellaiseen itse, kertoo Pusa.