AKT:n ylityökiellolla vain vähäisiä vaikutuksia Meri-Lapin satamiin

Kemin ja Tornion satamien mukaan yksikään laiva ei ole varsinaisesti myöhästynyt.

Ylityökielto
Ajos, satama, laiva
Kemin ja Tornion satamissa ei ole tehty ylitöitä kohta kahteen viikkoon.Kimmo Hiltula / Yle

Auto- ja kuljetusalan ylityökiellolla (siirryt toiseen palveluun) on ollut vain vähäisiä vaikutuksia Meri-Lapin satamissa. Tornion Röyttän satamatyöläisten pääluottamusmies Jarmo Pekkarinen kertoo, että tällä viikolla työtaistelulla on ollut vaikutuksia joihin laivoihin.

– Viime viikolla Röytässä kävi vain kuusi laivaa, joten vaikutuksia ei ollut. Tällä viikolla laivoja on neljätoista. Joitain laivoja on tehty valmiiksi vasta aamulla, kun normaalioloissa ne olisi lastattu tai purettu ylitöinä jo edellisenä iltana, Pekkarinen sanoo.

Outokummun mukaan laivat on kuitenkin saatu liikkeelle ajoissa.

– Yksikään laiva ei ole myöhästynyt, sanoo tiedottaja Niina Kostiander.

Kemissä vähemmän laivoja

Kemissä Ajoksen satamassa ylityökiellon vaikutukset ovat olleet vielä pienemmät. Kemin ahtaajien pääluottamusmies Urpo Soini kertoo, että Kemissä laivojen ahtaus on onnistunut ajallaan normaalina työaikana, mihin on vaikuttanut laivojen vähäinen määrä.

– Meillä on käynyt viikossa vain muutamia linjalaivoja, jotka eivät ole olleet myöhässä. Pitkän matkan laivoja ei ole käynyt. Järjestelyjä on kuitenkin tehty eli lomia tai pekkasia ei ole pidetty, Soini kertoo.

Kemissä uskotaan, että ensi viikkokin sujuu ilma isompia vaikeuksia.

– Syksyllä laivaliikenteessä on aina riskiä. Emme kuitenkaan odota mitään ylitsepääsemätöntä. Siitä huolimatta laivanvarustajat eivät ole tilanteeseen täysin tyytyväisiä, sanoo Kemi Shippingin toimitusjohtaja Kari Anttila.

AKT:n ylityökielto alkoi viime viikon maanantaina ja se kestää ensi viikon loppuun asti. Toimillaan AKT vastustaa irtisanomisten helpottamista pienissä yrityksissä.