Korkein oikeus: Eksote joutuu maksamaan hoivakodista irtisanotuille työntekijöille 150 400 euron korvaukset

Korkeimman oikeuden mukaan Eksoten olisi pitänyt ottaa Mikeva-kodin entiset työntekijät itselleen vanhoina työntekijöinä.

Palkkakiista
Nuoremman ja vanhemman naisen kädet.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Etelä-Karjalan terveyspiiri Eksote on hävinnyt korkeimmassa oikeudessa kiistan lappeenrantalaisen hoivakodin entisiä työntekijöitä vastaan.

Eksote joutuu maksamaan hoivakodista irtisanotuille työntekijöille yhteensä 150 400 euron korvaukset.

Lappeenrantalaisen Mikeva-hoivakodin toiminnot siirtyivät Eksotelle vuonna 2014, kun Eksoten ja hoivakodin välinen ostopalvelusopimus päättyi. Tämän seurauksena hoivakoti irtisanoi työntekijät.

18 työntekijää riitautti asian ja vaati korvauksia.

Hovioikeus määräsi kaksi vuotta sitten Eksoten maksamaan valtaosalle entisistä työntekijöistä puolen vuoden palkat.

Kyseessä oli liikkeen luovutus

Korkein oikeus on käsitellyt kiistaa kaikkien työntekijöiden osalta.

Työntekijöillä ja Eksotella oli eriävä näkemys siitä, oliko kyseessä ostopalvelun lopettaminen vai liikkeenluovutus. Liikkeen luovutuksessa työntekijät siirtyvät liikkeen luovuttajan palveluksesta luovutuksensaajan palvelukseen ja työntekijöiden työsuhteiden ehdot säilyvät entisellään.

Korkeimman oikeuden mukaan kyseessä oli liikkeen luovutus. Korkein oikeus katsoo, että Eksoten olisi pitänyt ottaa hoivakodin entiset työntekijät itselleen vanhoina työntekijöinä.

Korkein oikeus perusteli ratkaisua sillä, että hoivakodin toiminta on pysynyt niin samankaltaisena, että kyseessä on liikkeen luovutus.

Ennakkotapaus

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin mukaan kyseessä on ennakkotapaus, jota sovelletaan myös muissa tapauksissa, joissa kunta ottaa yksityisen hoivayhtiön toiminnot itselleen.

Eksoten hallintojohtaja Keijo Siiskosen mukaan korkein oikeus on käsitellyt asian kaikkien 18 työntekijän osalta. Eksoten maksettavaksi tuleva summa on 150 400 euroa.

– Eksote ja Mikeva on tuomittu yhteisvastuullisesti, joten käsittääkseni kokonaissumma tuplasti se, minkä me maksamme, sanoo Siiskonen.

– Kaikki tapaukset ovat identtisiä. Siksi käsityksemme mukaan myös niiden ratkaisut menevät saman kaavan mukaan, sanoo Superin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola.

Tekstiin täsmennetty 19.10.2018 kello 10:52, että korkeimman oikeuden ratkaisu koski yhden työntekijän tapausta. Tekstiin täsmennetty korvaussumma ja se, että kaikkien työntekijöiden tapaukset on käsitelty korkeimmassa oikeudessa.