Ajanvietettä astronauteille – Nasa toi maailman suurimman kehitystapahtuman Vaasaan

Vaasa on pohjoisin ja samalla ainoa tapahtumaan osallistuva paikkakunta Suomesta.

Nasa
Muovan kyltissä oleva Nasan tarra
Merja Siirilä / Yle

Vaasassa voi viikonloppuna kehitellä Yhdysvaltain avaruushallinto Nasalle uusia innovaatioita. NASA Space Apps Challenge -tapahtuma järjestetään samanaikaisesti 180 paikkakunnalla ympäri maailmaa.

Suomesta tapahtumaan osallistuu jo kolmatta kertaa Vaasa. Vaasa on pohjoisin ja samalla ainoa tapahtumaan osallistuva paikkakunta Suomessa.

– Kyseessä on innovaatiotapahtuma, jossa kootaan pienet joukkueet ja kehitetään yhdessä hienoja juttuja, kertoo tapahtumaa järjestävän Muotoilukeskus Muovan vuorovaikutussuunnittelija Sebastian Laitila.

Tänä vuonna osallistujat pääsevät esimerkiksi tekemään satelliittikuvilla taidetta, pohtimaan ajanvieteideoita astronauteille sekä suunnittelemaan teknistä avaruusmuotia. Lisäksi voi antaa vinkkejä siihen, miten raketinlaukaisusta saataisiin mahdollisimman aito kokemus sitä virtuaalisesti seuraaville. Tapahtumassa on mukana valmentajia, jotka auttavat tiimejä kehitystyössä.

– Tärkeintä on käyttää dataa, mitä Nasalla on tähän tapahtumaan tarjota. Tehtävistä voi luoda niin haastavia kuin haluaa. Tärkeintä on tulla pitämään hauskaa, oppimaan uutta ja tapaamaan uusia ihmisiä. Laitila kertoo.

Järjestäjät Miia Lammi, Sami Olmari ja Sebastian Laitila tutkivat edelliskerralla kehitettyä mobiilisovellusta.
Järjestäjät Miia Lammi, Sami Olmari ja Sebastian Laitila uskovat, että osallistujat saavat paljon irti tapahtumastaMerja Siirilä / Yle

NASAn kehitystalkoisiin on Vaasasta lähdössä mukaan paitsi opiskelijoita myös työssäkäyviä ihmisiä. Ikärajattomaan tapahtumaan on ilmoittautunut ennalta jo kymmenen henkilöä, mutta ilmoittautua voi perjantaina aina tapahtuman alkuun asti.

– Meillä on pienenä haasteena, että nyt on syysloma. Se verottaa vähän opiskelijakuntaa, mutta odottaisin, että noin 15 osallistujaa tulee, Laitila kertoo.

Viikonloppu voi tarjota hauskojen kokemuksien lisäksi verkostoitumismahdollisuuksia. Tietokonenörttiyttä ei tapahtumassa vaadita.

– Ei tarvitse olla koodari, että osallistuu. Todennäköisesti täällä ei kukaan kirjoita riviäkään koodia. Aika paljon odotetaan tieteellisesti suuntautuneita tai tieteellisesti kiinnostuneita, jotka ovat kiinnostuneita avaruudesta ja maapallon tilasta, Laitila toteaa.

Muovan tilat Vaasassa
Muovan tilat VaasassaMerja Siirilä / Yle

Tapahtuman järjestää Vaasan ammattikorkeakoulu VAMKin osana toimiva Muotoilukeskus Muovan kasvuyrittäjyyshautomo West Coast Startup yhteistyössä Vaasa Hacklabin kanssa.

Edellisvuosina NASA on kutsunut kaikkien ratkaisujen joukosta voittajatiimit seuraamaan avaruusaluksen laukaisua paikan päälle Floridaan.