Kuortin poliisioperaatio: Henkirikos tapahtui yksityisasunnossa kymmenien kilometrien päässä eristetystä ABC:n pihasta, neljä otettu kiinni rikoksesta epäiltynä

Henkirikoksen epäillään tapahtuneen Joutsan Leivonmäellä keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

poliisitutkinta
Eristetty alue Pertunmaan Kuortin ABC:n pihalla.
Pertunmaan Kuortti

Eilen illalla Pertunmaan Kuortin ABC-aseman lähistöllä ilmi tulleen henkirikoksen tapahtumapaikaksi on poliisin tutkinnassa selvinnyt Keski-Suomessa Joutsan Leivonmäellä rivitalossa sijaitseva yksityisasunto.

Henkirikoksen epäillään tapahtuneen keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Rikoksen uhrin henkilöllisyyden varmistaminen on vielä kesken, ja tässä vaiheessa poliisi kertoo vain, että uhri on mies.

Poliisi otti Kuortissa kiinni kolme henkilöä ja eristi heidän ajoneuvonsa tutkinnan turvaamiseksi. Henkirikoksen uhri oli poliisin saapuessa ABC-asemalle poliisin eristämän ajoneuvon ulkopuolella.

Karttagrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Neljä otettu kiinni, osalla väkivalta- ja omaisuusrikostaustaa

Poliisi sai tiedon mahdollisesta henkirikoksesta torstai-iltana.

Illalla poliisi otti kiinni tapahtumaan liittyen neljä henkilöä. Kolme otettiin kiinni huoltoaseman läheltä Kuortista, ja yksi Joutsasta. Heidän kuulustelunsa on aloitettu tänään.

Poliisin mukaan tänään on jatkettu tapahtumaan liittyen teknistä ja muuta taktista tutkintaa. Tutkinta Kuortissa valmistui puolen päivän maissa, ja alueen eristys on päätetty purettavaksi.

Poliisi ei tässä vaiheessa kerro surman tekotavasta tai siitä, miten uhri oli Kuorttiin päätynyt. Poliisi kuitenkin vahvistaa, että tutkinnan tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että uhri on kuljetettu surmapaikalta Kuorttiin.

– Epäiltyjen ja todistajien kuulemiset ovat alkuvaiheessa, sanoo tutkinnanjohtaja, Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Timo Hänninen.

Osalla kiinniotetuista on Hännisen mukaan rikostaustaa väkivalta- ja omaisuusrikoksista.

Henkirikoksen uhri löytyi auton ulkopuolelta huoltoaseman lähistöltä

Rikoskomisario Hännisen mukaan Kuortissa kiinni otetut epäillyt olivat poliisin eristämässä ajoneuvossa ja sen ulkopuolella. Henkirikoksen uhri oli poliisin saapuessa paikalle ajoneuvon ulkopuolella. Hänninen ei kuitenkaan kommentoi tarkemmin uhrin löytöpaikkaa tai sitä, oltiinko uhria kätkemässä maastoon poliisin saapuessa.

– Kun tutkinta etenee, niin yksityiskohdat tapahtumista ja siitä, miksi ja miten, tarkentuvat.

Poliisi ja puolustusvoimat eristivät tutkittavaa aluetta Kuortin ABC-asemalla Pertunmaalla 19. lokakuuta.
Poliisi ja puolustusvoimat eristivät tutkittavaa aluetta Kuortin ABC-asemalla Pertunmaalla 19. lokakuuta.Lauri Rotko / Lehtikuva

Poliisi ja puolustusvoimat eristivät liikenneaseman pihaa

ABC Kuortin pihaa oli poliisin eristämänä eilisillasta asti. Eristys purettiin perjantaina päivällä teknisen tutkinnan valmistuttua.

– Päivänäöllä tehdään vielä aika paljon hommia ja eristys on päällä, kertoi komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista puoli kahdeksan aikaan aamulla.

Poliisi teki alueella teknistä ja taktista tutkintaa. Apua eristykseen on saatu Puolustusvoimilta. Paikalla olleen Ylen toimittajan Jouni Kirvesmiehen mukaan eristetyn alueen sisällä ei ole mitään ja paikalla on Puolustusvoimien kalustoa ja varusmiehiä.

Ilta-Sanomien mukaan paikalla oli eilen illalla iso poliisioperaatio. ABC on kuitenkin toiminut koko ajan normaalisti ja liikenneasemalla perjantaiaamuna on käynyt tavalliseen tapaan matkalaisia.

Huoltoaseman liikennemyymäläpäällikkö Petri Seppänen kertoi STT:lle aamulla, että ABC on yhä auki eikä poliisioperaatio ole vaikuttanut siihen. Seppäsen mukaan Puolustusvoimien henkilöstöä oli paikalla yhä aamulla. Eristetty alue on huoltoaseman takapihalla.

– Käytännössä rekkojen tankkauspisteeltä poistuva tie, jonka varrella on matkaparkki, Seppänen kuvailee aluetta.

Matkailuajoneuvoja ei voitu parkkeerata niille tarkoitetulle alueelle, mutta muuten eristys ei Seppäsen mukaan vaikuttanut paikan päällä ja tilanne oli rauhallinen.

Poliisi vaitonainen

ABC:n takana olevalla rekkojen tankkauspaikalla oli pitkä nauha, jolla aluetta eristettiin, kertoi yöllä paikalla ollut STT:n kuvaaja. Paikalla on ollut useita ihmisiä Puolustusvoimista, heidän autojaan ja ainakin yksi poliisiauto.

Joutjärvi ei ota kantaa siihen, tuliko aloite operaatioon poliisilta itseltään tai hälyttikö esimerkiksi ABC virkavallan paikalle. Liikennemyymäläpäällikkö Seppäsen mukaan poliisi ei ole kertonut hänellekään, mistä operaatiossa on kyse.

Otsikkoa korjattu 10.30: Otsikossa luki aiemmin, että Kuortin ABC on yhä eristetty, vaikka eristettynä oli ABC:n piha.

Lue myös:

Poliisi tutkii vakavaa henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta Pertunmaan Kuortissa – pyysi Puolustusvoimilta virka-apua