Lapin keskussairaalan laajennus supistumassa – hinta silti 125 miljoonaa euroa

Sairaalalle ei sittenkään aiota rakentaa pysäköintitaloa eikä pesulaa.

keskussairaalat
Havainnekuva Lapin keskussairaalan laajennusrakennuksesta Rovaniemellä.
Havainnekuva Lapin keskussairaalan laajennuksesta.Verstas Arkkitehdit Oy

Lapin keskussairaalan laajennusta Rovaniemellä aiotaan karsia. Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela esittää, että sairaalalle ei rakenneta pysäköintitaloa eikä pesulaa. Pysäköintitalo olisi maksanut noin 16 miljoonaa ja pesula noin kuusi miljoonaa euroa.

Pysäköintitalon tilalle harkitaan pysäköintikantta eli yhtä uutta kerrosta parkkipaikkoja. Se toisi runsaat 200 uutta parkkipaikkaa. Tällä hetkellä keskussairaalalla on noin 830 parkkipaikkaa, mutta laajennus vähentäisi paikkojen määrää 50:llä ellei pysäköintikantta rakenneta.

Pysäköintikansi voidaan rakentaa siten, että se mahdollistaa myöhemmin täysikokoisen pysäköintitalon rakentamisen lisäämällä kerroksia. Pysäköintikansi maksaisi noin kuusi miljoonaa euroa.

Helikopterikenttää on aiemmin suunniteltu pysäköintitalon katolle. Koska pysäköintitaloa ei aiota rakentaa, helikopterikenttä siirrettäisiin potilaslogistiikkahallin katolle. Uusi sijainti vaatii erikoisrakenteita, jotka nostavat helikopterikentän kustannuksia yhdestä miljoonasta noin kahteen miljoonaan euroon.

Vaihtoehtona Jokela esittää selvitystä siitä, voisiko ulkopuolinen investoija rakentaa pysäköintitalon tai pesulan.

Hinta pomppasi 40 miljoonaa

Ilman pysäköintitaloa ja pesulaa Lapin keskussairaalan laajennus maksaisi tuoreimman laskelman mukaan noin 125 miljoonaa euroa. Hinta-arvio on pompannut huimat 40 miljoonaa toukokuusta 2017.

Laajennuksen projektijohtaja Janne Keskinarkaus sanoo, että hintalappu on kasvanut useasta syystä.

– Rakennuskustannukset ovat nousseet. Lisäksi aiemmassa kustannusarviossa ei ollut mukana monia kustannuksia eli esimerkiksi pihoja, liikennejärjestelyitä, kaukolämpöputkien siirtoa ja projektihenkilöstön palkkoja. Nyt mukaan on laskettu myös sairaalalaitteet ja kalusteet. Lisäksi kustannuksia lisää se, että toiminnat vaativat aiemmin arvioitua enemmän tilaa, Keskinarkaus luettelee.

Lapin sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee laajennusta ensi viikolla.

Sairalaan laajennus vaatii sosiaali- ja terveysministeriöltä poikkeusluvan eikä ministeriö ole vielä päättänyt siitä. Lapin sairaanhoitopiiri haluaa aloittaa laajennuksen pohjatyöt jo ensi vuonna.