1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Jyväskylän yliopisto kehittää laitetta joukkotuhoaseiden havaitsemiseen

Tunnistuslaitteen prototyyppiä on jo testattu.

Jyväskylä
Norjalaisfregatti Helge Ingstadin miehistön jäsen kemiallisten aseiden lastaamista simuloineen harjoituksen aikana Välimerellä.
Euroopan komission rahoittamassa TOXI-triage -hankeessa kehitetään uusia menetelmiä erityisesti kemiallisten aineiden aiheuttamien suurten henkilövahinkojen varalle.Lars Magne Hovtun / Norjan puolustusvoimat / EPA

Jyväskylän yliopistossa kehitetään uutta laitetta kemiallisten joukkotuhoaseiden tunnistamiseen.

Jyväkylässä kehitetty laite havaitsee hengenvaaralliset aineet, kuten kemialliset sodankäyntiaineet ja myrkylliset kemikaalit ja pystyy ilmaisemaan niiden levinneisyyden. Sillä voidaan ennaltaehkäistä vaarallisten kemikaalien aiheuttamia vakavia kriisejä sekä parantaa ja nopeuttaa pelastustöitä.

Ensimmäinen tositesti Kreikassa

Laitetta on kehitetty osana Euroopan komission rahoittamaa TOXI-triage -hanketta, jossa kehitetään uusia menetelmiä erityisesti kemiallisten aineiden aiheuttamien suurten henkilövahinkojen varalle. Jyväskylän yliopiston vastuulla hankkeessa on hyperspektraalisen menetelmän kehittäminen hengenvaarallisten aineiden ja niiden levinneisyyden havaitsemiseksi joukkotuhoaineilla aiheutetuissa tahallisissa iskuissa ja suuronnettomuuksissa.

Välineen prototyyppiä on jo päästy testaamaan käytännössä Kreikan puolustusvoimien kanssa.

Kymmenpäiväisessä yhteiseurooppalaisessa harjoituksessa oli lavastettu kemiallisen aseen käyttötilanne, jossa pienikokoista langatonta järjestelmää kokeiltiin ensimäistä kertaa aidon oloisissa olosuhteissa.

- Kreikan puolustusvoimien kanssa toteutettu operatiivinen harjoitus onnistui hyvin ja siitä saatiin paljon hyödyllisiä kokemuksia menetelmän kehittämistä varten, kertoo tunnistusmenetelmän kehittämisestä vastaava filosofian tohtori Jaana Kuula Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta.

Monen viranomaisen tulevaisuuden apuväline?

Jyväskylän yliopiston mukaan uusi menetelmä soveltuu monen eri viranomaistahon käyttöön. Sitä voisivat hyödyntää työssään puolustusvoimien ja pelastusviranomaisten lisäksi myös poliisi ja rajavalvonta.

Sillä voidaan ennaltaehkäistä, erityisesti vaarallisten kemikaalien aiheuttamia, vakavia kriisejä sekä parantaa ja nopeuttaa pelastustöitä. Menetelmästä on hyötyä myös rikostutkinnassa ja -torjunnassa.

Lue seuraavaksi