1. yle.fi
  2. Uutiset

Thatcher käänsi Niinistön pään, Vennamo opetti politikoimaan ja haiseva vastalause saapui postissa – Yle keräsi Liisa Jaakonsaaren kirjasta viisi herkullista yksityiskohtaa

Kohta 40 vuotta parlamentaarikkona toiminut demariedustaja Liisa Jaakonsaari julkaisi tänään teoksen, jossa hän käy uraansa läpi.

Liisa Jaakonsaari
Liisa Jaakonsaari
Demariedustaja Liisa Jaakonsaari julkaisi perjantaina teoksen, jossa hän käy 40 vuotta kestänyttä uraansa läpi. Hän jättää tämän kauden jälkeen Euroopan parlamentin.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Demareiden europarlamentaarkko Liisa Jaakonsaari on tehnyt pitkän uran politiikassa. Hänet valittiin vuonna 1979 ensimmäistä kertaa eduskuntaan, eikä se miellyttänyt kaikkia demareitakaan.

Uransa aikana Jaakonsaari on ehtinyt olla niin kansanedustaja, ministeri kuin euroedustajakin. Yle keräsi Jaakonsaaren tänään perjantaina julkaistusta teoksesta mielenkiintoisia kohtauksia yhteen.

1) Thatcher käänsi Niinistön pään

Jaakonsaaresta tuli työministeri Paavo Lipposen (sd.) hallitukseen vuonna 1995. Tilanne ei ollut helppo, sillä Suomen työttömyys oli vuotta aiemmin kohonnut lähes 17 prosenttiin.

Hallituksen päätavoitteina oli puuttua sekä työttömyyteen että valtion velkaantumiseen. Työttömyyden nujertamista koskevaa ohjelmaa alettiin kutsua Suomen malliksi, joka piti sisällään muun muassa irtisanomisajan lyhentämisen, mutta myös vuorotteluvapaan työntekijöille.

Suomen malli jakoi Jaakonsaaren mukaan kokoomusta. Puoluesihteeri Maija Perho kannatti pakettia, mutta silloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö ”jurnutti vastaan”.

– Niinistö heltyi, kun kerroin hänelle ajatusten olevan Margaret Thatcherilta, Jaakonsaari kertoo.

Työttömyys putosi hallituskauden loppuun mennessä hieman alle 11 prosenttiin. Kehitystä selitti osaltaan Nokian menestys.

– Sekään ei tipahtanut taivaasta, vaan sitä tuki vahva panostus tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Miljardiluokan panostus oli hiljainen vallankumous, jollaista Suomessa ei ollut aiemmin nähty.

2) Liisan lista

Jaakonsaari tunnettaan omien sanojensa mukaan kolmesta asiasta: Liisan listasta, Nato-kannastaan ja lööppeihin asti päätyneestä isosta lohisaalistaan.

Liisan listalla viitataan säästökohdeluetteloon, jonka Jaakonsaari esitteli ennen vuoden 1995 eduskuntavaaleja.

– Ajattelin, että nyt olisi rehellistä hakea kansalaisilta tuki tulevalle politiikalle ja kertoa suoraan, kuinka paljon aiomme säästää ja leikata, kun emme anna velkavuoren haudata koko politiikkaa alleen.

Jaakonsaari kertoi silloiselle puheenjohtaja Lipposelle listastaan. Jaakonsaari sanoo, että listan tarkoituksena oli hahmotella säästöjä oikeudenmukaisella tavalla.

– Kun näin kuulijoiden kauhistuneet ilmeet, nimesin nuo kohteet Liisan listaksi, jottei puolueparka joutuisi äkillisen rehellisyydenpuuskani takia vaikeuksiin. Sanoin vielä varmuudeksi, että kysymys on yksityisajattelusta.

Jaakonsaari kieltää väitteet, että listassa olisi ollut kyse puoluetoimiston hankkeesta. Listassa mainittiin muun muassa asuntolainan korkovähennys, työttömyysturvan kesto ja lapsilisät.

3) Haiseva vastalause

Useat kansanedustajat ovat viime vuosina verranneet työtään kusitolppaan. Viimeksi näin teki keskustan pitkäaikainen edustaja Seppo Kääriäinen.

– Minä en allekirjoita väitettä. Kova kritiikki kuuluu demokratiaan. Sitä pitää suorastaan rakastaa, Jaakonsaari sanoo.

Jaakonsaari sanoo, ettei hän hyväksy kaikkea kritiikkiä. Yksi on jäänyt erityisesti hänen mieleensä.

– Kansanedustajilla oli tapana ottaa istuntosaliin tullessaan mukaan heille saapunut posti. Istahdin paikalleni, avasin saapuneita lähetyksiä ja huomasin, että joku oli postittanut minulle kauniisti paketoituneena "sitä ihtiään".

Jaakonsaarta kokeneempi kollega Pertti Paasio (sd.) lohdutti, että kaikki merkittävät poliitikot olivat saaneet haisevia vastalauseita. Jaakonsaari lohdutti myöhemmin samoilla sanoilla Tytti Tuppuruista (sd.), kun hän sai samanlaisen paketin.

4) Suhde Veikko Vennamoon

Jaakonsaari tutustui ensimmäisinä vuosina SMP:n legendaariseen puheenjohtajaan Veikko Vennamoon. Jaakonsaaren kuvauksen mukaan Vennamossa asui kaksi eri henkilöä.

– Kahdenkeskisissä keskusteluissa hän oli mitä sivistynein ja hurmaavin herra, mutta eduskunnan puhujapönttöön päästyään häntä ei pidätellyt mikään.

Jaakonsaari kertoo myöhäisestä eduskuntakäsittelystä, jossa aiheena ”taisi olla jokin Suomen ja Australian välinen sopimus”.

– Vennamo meni pönttöön ja ryhtyi puhumaan tyhjälle salille, ei suinkaan sopimuksesta vaan sotiemme veteraaneista, invalideista ja työttömistä.

Kun Jaakonsaari kysyi Vennamolta syytä puheenvuoroon, Vennamo käski Jaakonsaarta katsomaan ylös lehtereille.

– Oli kevät ja sadat koululaiset olivat luokkaretkellä tulleet eduskuntaan. Hän kertoi, kuinka retken jälkeen koululaiset menevät kotiin ja kertovat siellä, että eduskunnan istuntosali on tyhjä, vain Vennamo oli paikalla ja puhui sotiemme veteraaneista, invalideista, eläkeläisistä ja nuorista.

5) Sisäiset ristiriidat

Jaakonsaari kertoo, että hän joutui ensimmäisinä kansanedustajavuosinaan eristyksiin kotivaalipiirissään Oulussa. Eristäminen alkoi heti hänen valintansa jälkeen.

– Valintani ei ollut minkään arvoinen, kun se meni läpi niillä nuorten äänillä, Jaakonsaari kertoo arvostelusta vaalipiirissään.

Jaakonsaari käy läpi muutamia esimerkkejä. Kilpailu oli erityisen kovaa vaalipiiriin toisen demariedustajan Matti Ahteen kanssa. Eduskuntavaalien 1979 alla Jaakonsaari järjesti vaalitilaisuuden, johon hän oli saanut kutsutta taiteilija Veikko Sinisalon.

Jaakonsaaren tilaisuuteen myytiin lippuja, jotta hän saisi katettua kampanjakulujaan. Lippuja meni kaupaksi, kunnes Ahde ilmoitti omasta ilmaisesta tilaisuudestaan, jonne oli tulossa myös Sinisalo vieraaksi

– Lippuja ei enää mennyt kaupaksi, Jaakonsaari kirjoittaa.

Jaakonsaari ei omien sanojensa mukaan saanut alkuvuosina tukea Oulun piirin puoluejaostolta.

Lue seuraavaksi