Huonekaluketju Koti-Idean entisten johtajien syytteet kaatuivat oikeudessa

Kahta johtohenkilöä syytettiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja yhtä avunannosta törkeään velallisen epärehellisyyteen lähes kymmenen vuoden takaisista rikosepäilyistä.

oikeudenkäynti
Rovaniemen Koti-IdeaYLE / Perttu Ruokangas

Huonekaluketju Koti-Idean entiselle toimitusjohtajalle ja hallituksen puheenjohtajalle vaadittin käräjäoikeudessa yli kahden vuoden vankeustuomioita törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Lisäksi yhtiön entiselle myyntijohtajalle vaadittiin ehdollista vankeutta avunannosta tekoon.

Syytettyjen epäiltiin siirtäneen yhtiön liiketoiminnan uudelle Suomen Koti-Idea Oy:lle ennen alkuperäisen yrityksen konkurssia vuonna 2009. Kauppaan kuului muun muassa 24 Koti-Idean myymälää, verkkokauppa ja keskusvarasto. Myös liiketoimintaa jatkanut uusi yritys ajautui konkurssiin myöhemmin, vuonna 2010.

Käräjäoikeuden mukaan näyttöä liiketoiminnan myynnistä alihintaan ei löytynyt.

Syyttäjän mukaan mukaan miehet olivat myös lisänneet yrityksen velkoja tilaamalla myymälöihin tavaraa velaksi noin seitsemän miljoonan euron arvosta, vaikka yhtiö oli ollut jo konkurssin partaalla.

Käräjäoikeus katsoo, että näyttöä yhtiön ylivelkaisuudesta ja maksukyvyttömyydestä ei esitetty. Yhtiön liiketoiminta oli ollut tappiollista vuosina 2006-2009. Oikeuden mukaan yhtiö ei kuitenkaan ollut maksukyvytön syytteessä esitetyllä tavalla alkusyksyllä 2008, vaan vasta myöhemmin saman vuoden lopulla tai seuraavan vuoden alussa.

Uusia myymälöitä Koti-Idea avasi vielä syksyllä 2008 ja yhden jopa tammikuussa 2009 ennen helmikuussa tapahtunutta konkurssia.

Käräjäoikeuden mielestä näyttöä ei ollut siitä, että yhtiön velvoitteiden lisääminen tai tavaroiden tilaaminen olisi tehty velkojien vahingksi.

Syytetyt kiistävät rikoksen.