Käräjäoikeus: KRP:n Lardotin syyte poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä ei ole perusteeton – syytettä ei hylätä

Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkarikosyytteen käsittelyä jatketaan yhdessä muiden poliisijohtajen syytteiden kanssa Helsingin poliislaitoksen tietolähdetoiminnan valvontaa koskevassa oikeudenkäynnissä.

virkavirheet
Robin Lardot.
Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot Helsingin käräjäoikeudessa 2.10.2018.Derrick Frilund / Yle

Helsingin käräjäoikeus on päättänyt, että keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkarikossyyte ei ole selvästi perusteeton eikä sitä hylätä. Päätöksen perusteella entisen ja nykyisen poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynti jatkuu Lardotin osalta vastoin hänen vaatimustaan.

Lardot vaati oikeudenkäynnin alussa, että syyte hylätään välittömästi perusteettomana tai että asia ratkaistaan hänen osaltaan menettelyssä, jossa näyttöä otetaan vastaan rajoitetusti.

Huhtikuuhun asti kestävässä oikeudenkäynnissä on määrä kuulla kymmeniä todistajia. Lardot on hyllytetty virastaan virkarikossyytteen ja oikeudenkäynnin vuoksi.

Syyttäjä katsoo Lardotin rikkoneen virkavelvollisuuksiaan Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan valvonnassa kun hän toimi Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä 1.1.2010–30.9.2013. Lardot on kiistänyt syytteen.

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa lokakuun alussa.

Oikeudella pohdittavana myös suurempi pulma

Lardotin lisäksi Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan valvonnan leväperäisyydestä syytetään seitsemää muuta henkilöä.

Syyttäjä vaatii Lardotille ja entiselle poliisylijohtajalle Mikko Paaterolle, Helsingin poliisilaitoksen entiselle päällikölle Jukka Riikoselle ja nykyiselle päällikölle Lasse Aapiolle enintään neljän kuukauden pituisia ehdollisia vankeusrangaistuksia tai ankaria sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisista.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio ja kaksi hänen alaistaan eivät syyttäjän mukaan saisi selvitä sakoilla, vaan heidän kaikkien kohdalla syyttäjän vaatimus on neljän kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus.

Helsingin käräjäoikeudelta on vaadittu myös pikaista päätöstä koko oikeudenkäynnin keskeyttämisestä.

Syytetyt katsovat, että tietolähteitä koskevat määräykset ja asetukset ovat olleet epäselviä ja keskenään ristiriitaisia. Jos käräjäoikeus toteaisi, että sääntely on ollut epäselvää, syytteiltä putoaisi pohja kaikkien osalta.

Syyttäjä Harri Tiesmaa katsoo, että tietolähteiden käyttöön liittyät säädökset ovat olleet selkeitä ja puolustus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta syytteet hylättäisiin.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä virkarikoksiin.

Lisää aiheesta:

Yllätysvaatimus poliisipomoilta käräjien keskeyttämisestä – "Jos tietolähdeohjeet olivat sekavat, pohja putoaa kaikkien syytteiltä"

Puolustus pääsi ääneen poliisijohdon virkarikoskäräjillä: "Tämä on aikamoista huttua" – syyttäjä sai vuorostaan huutia

Jari Aarnio katkerana oikeudessa: Helsingin huumepoliisi on ollut raadeltavana viisi vuotta – nyt vasta poliisipäälliköt puhuvat

Poliisijohtajien vastuista kinataan ja kiistellään oikeudessa kuukausia – Näihin neljään kysymykseen törmättiin jo ensi metreillä

Keskusrikospoliisin päällikön kujanjuoksu: Rohkaisi sisäministeriä tekemään tutkintapyynnön Helsingin poliisin tietolähteiden käytöstä, joutui itse viime metreillä epäillyksi ja vastaa nyt virkarikossyytteisiin oikeudessa

Kohukäräjien ensimmäinen päivä päättyi tuomarin kysymykseen: "Lardot, miten teidän nimenne lausutaan?" – Poliisijohtajat kiistivät virkarikossyytteet, Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä

Historian suurin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa – Katso tästä, mistä poliisipäälliköitä syytetään