Hauskuuttaja Niina Lahtinen palaa juurilleen Komediateatterin Maailmanlopun revyyssä

Niina Lahtisella on uusi Metku mielessään.

Niina Lahtinen
Metku-koira nuolee Niina Lahtisen nenää Puoli seiskan studiossa.
Australianpaimenkoira Metku on Niina Lahtisen hyvin käyttäytyvä uros, jonka kanssa käsikirjoittaja-näyttelijä viipottaa agilityradalla.YLE / Matti Toivonen

Niina Lahtinen on naurattanut suomalaisia jo monta vuotta television panelistina, sketsisarjojen käsikirjoittajana ja näyttelijänä. Nyt hän siirtää omintakeista huumorintajuaan myös revyyteatterin näyttämölle ja valkokankaalle.

Puoli seiskan Susanna ja Mikko tenttasivat, mistä huumorintaju on peräisin. Niina Lahtinen arvioi, että hänen lähipiirinsä, perhe ja sukulaiset, ovat hauskoja. Varsinkin ukki oli huumorimies. Todellinen alkulähde löytyy kuitenkin toisaalta.

– Minähän kasvoin Riihimäen nuorisoteatterissa. Siellähän sitä kaikenlaista humoristia on ollut.

Niina Lahtinen näyttelee Jutta Urpilaista.
VIT eli Varsin iloinen teatteri Riihimäellä toi vuonna 2009 näyttämölle mm. Jutta Urpilaisen verkkosukkahousut. Tässä Niina Lahtisen säärissä.Niina Lahtisen kotialbumi

Huumori on käsikirjoittajan leipätyö. Mutta se on läsnä arjessakin. Hauskuus toimii selviytymiskeinona huonoista hetkistä. Vaan ei kaikista.

– Käyn säännöllisesti terapiassa kuten myös monet kollegat.

Myös Siskonpeti-sarja toimii terapiana. Tekijänaiset purkavat sketseihin kaikki tuntonsa.

– Ihmiset voivat samaistua, että muillakin on hirvittäviä elämäntilanteita.

Agilityyn uusi Metku

Niina Lahtinen toi Puoli seiskan studioon elämänsä uroksen. Se on australianpaimenkoira Metku.

Kaksivuotias hurtta on oiva kaveri lenkkipolulle, mutta sen kanssa voi harrastaa myös agilityä.

Metku-koira ja käsikirjoittaja-näyttelijä Niina Lahtinen rinnakkain Puoli seiskan studiossa
Australianpaimenkoira Metku vie emäntänsä agility-kentälle aina, kun Niina Lahtisen kiireet antavat myöten. Käsikirjoittaja-näyttelijä pääsee syksyllä intohimonsa pariin revyy-lavalla (Suomen Komediateatteri). Hänen käsialansa näkyy myös valkokankaalla (Swingers, ohj: Pamela Tola).Yle / Matti Toivonen

Alun perin koiranäyttelyiden väliaikaviihdykkeeksi kehitetty koiran ja ohjaajan yhteinen esterata on parhaimmillaan vauhdikasta huippu-urheilua. Mutta sen voi ottaa myös rennommin.

– Meidän agility kärsii emännän kiireistä. Mutta tyttäreni harrastaa Metkun kanssa. Sen velipojat, jotka harrastavat aktiivisemmin, ovat tosin jo kolmosluokassa.

Maailmanlopun revyy yhdistää kaikki intohimot

Emäntä ja koiransa kiiruhtivat Puoli seiskan studioon suoraan Linnanmäen Peacock-teatterista. Suomen Komediateatteri harjoittelee siellä kuumeisesti ensi viikon torstaina ensi-iltaan tulevaa Maailmanlopun revyy -esitystä.

Niina Lahtinen on käsikirjoittanut osan revyystä ja valloittaa myös lavan tanssilla, laululla ja perinteisellä näyttelijäntyöllä.

Niina Lahtinen kohtalokkaana tangotanssijattarena Komediateatterini Maailmanlopun revyyn harjoituksissa 15.10.2018
Niina Lahtinen osaa käsikirjoittaa. Mutta tiesitkö, että riihimäkeläinen monipuolisuusnainen taitaa myös tanssin. Tässä hän vie tangopartneriaan kuin litran mittaa Komediateatterin Maailmanlopun revyyn harjoituksissa Linnanmäen Peacockissa.YLE / Rinna Härkönen

Siemen kylvettiin jo kymmenen vuotta sitten. Niina Lahtinen oli mukana Riihimäen Varsin iloisessa teatterissa, VIT:ssä. Kun kesäksi ei keikkoja tippunut, päätti nuorisoensemble kirjoittaa terassin kulmalle revyyn.

– Tykkään laulaa ja tanssia. Ja kun vielä haluan tehdä komediaa, niin revyyssähän tämä kaikki yhdistyy.

Anna Dahlmanin ohjaama revyy ottaa kantaa ilmastonmuutokseen ja päivänpolitiikkaan, mutta mukana on myös ajattomampia aiheita. Jopa itse saatana masentuu maailman nykymenosta.

Swingers eli miten tanskalainen huumori suomennetaan

Niina Lahtisen käsiala näkyy myös valkokankaalla. Marraskuun lopulla ensi-iltansa saa Pamela Tolan esikoisohjaus, Swingers.

Parinvaihtoviikonloppuun sijoittuva elokuva on Niina Lahtisen sovittama versio alun perin tanskalaisesta, 2016 valmistuneesta Swinger-elokuvasta (käsikirjoitus ja ohjaus Mikkel Munch-Fals).

Niina Lahtinen ja Riku Nieminen Komediateatterin Maailmanlopun revyyn harjoituksissa 15.10. 2018
Saatana (Riku Nieminen) tarjoaa käsikirjoittajalle (Niina Lahtinen) sopimusta, jolla laulut, sketsit, mitä näitä nyt on nähty, alkavat syntyä. Komediateatterin Maailmanlopun revyy käsittelee ikuisuusaiheiden lisäksi myös päivänpolitiikkaa ja ilmastonmuutosta.Yle / Rinna Härkönen

Tanskalaisen synkähkön huumorin soveltaminen Suomeen oli paikoitellen vaikeaa. Ohjaajan ja käsikirjoittajan yhteistuumin elokuvan henki kirkastui huomattavasti, kun alun perin miehen kirjoittamaa kapeaa naiskuvaa lavennettiin.

– Tanskalaiselokuvassa kaikki miehet kuolasivat nuorta naishahmoa, ja nelikymppiset naishahmot olivat surkeita. Mutta nelikymppiset naiset ne vasta upeita ovatkin!

Elokuvan parinvaihtokulttuuri perustuu alkuperäisteokseen, eikä käsikirjoittaja ole sitä itse kokeillut.

– Jouduin ihan mielikuvitusta käyttämään, niin kuin käsikirjoittajat usein joutuvat.

Katso Niina Lahtisen ja Metkun vierailu perjantain Puoli seiskassa kokonaan tästä.

Metku-koira ja Niina Lahtinen Puoli seiskan studiossa 19.10.2018
Käsikirjoittaja ja näyttelijä Niina Lahtinen oli Puoli seiskan vieraana perjantaina 19.10.2018