1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsästys

Metsästysmatkailijoille ei ole tilaa Suomen metsissä – osa hirviporukoista suhtautuu nihkeästi ulkomaalaisiin metsästäjiin

Hirviporukoiden ikääntyminen voi avata uuden markkinaraon metsästysmatkailulle. Katso videolta, millaisen riemun kaadettu hirvi sai tšekkiläisissä aikaiseksi.

Metsästys hirvi raato hirvimetsä ryhmä metsästäjät ryhmäkuva
Monet ulkomaalaiset haluavat kuvan kaadetusta hirvestä matkamuistoksi.

Lauma oranssitakkisia miehiä naureskelee ringissä, ja taskumatti kiertää kädestä toiseen. Sitten he yhtyvät laulamaan niin, että metsä raikaa.

Tšekkiläisporukan jalkojen juuressa makaa juuri ammuttu naarashirvi. Miehet kättelevät ja onnittelevat ampujaa vuoron perään ja asettuvat sitten poseeraamaan ruhon taakse kuin koulukuvassa konsanaan.

Hirven ampunut metsästäjä sai roppakaupalla kättelyitä ja onnitteluja. Sitten osuman kunniaksi otettiin kaatoryypyt. Kuva: Elisa Kinnunen/Yle

Tämä jahtiretki oli menestys, mutta metsästysmatkailu yleisesti on hiipuva bisnes Suomessa. Vielä 1990-luvulla asian eteen ponnisteltiin kovasti, ja palveluntarjoajia oli jonkin verran.

– Metsästyksen myynnissä kansainvälisille markkinoille on niin monta mutkaa matkassa, että metsästysmatkailun kehitys on kaatunut omaan mahdottomuuteensa, kertoo Visit Finlandin Euroopan markkinoiden asiantuntija Heli Saari.

Saaren mukaan myös metsästysmatkailun kysyntä on sen verran vähäistä, että sillä ei ole suurta vaikutusta Suomen matkailijamääriin. Tällä hetkellä metsästysmatkailun tarjoajia on Suomessa vain muutamia.

Hirven kaato on kunnia-asia

Kainuussa metsästysmatkoja järjestävän Wilderness Vuokatti Oy:n reissuilla käy 15–20 ryhmää vuosittain.

Suurin osa ryhmistä on kotimaisten yrityksien ryhmiä ja kaveriporukoita, mutta myös ulkomaalaiset käyvät kokeilemassa suomalaista metsästystä.

Kaikilta metsästäjiltä vaaditaan metsästyskortti Suomessa.Viranomaiset myöntävät harkinnan mukaan metsästyskortin myös ulkomaalaisille, jos heillä on metsästyslupa myös kotimaassaan. Kuva: Elisa Kinnunen/Yle

Yritys lupaa ryhmille, että he saavat hirven saaliksi tai vähintään näkevät sellaisen ja pääsevät osaksi ampumatilannetta.

– Meille on kunnia-asia, että tiedossa on jännittäviä tilanteita, kun asiakkaat tulevat tänne, kertoo Wilderness Vuokatti Oy:n toimitusjohtaja Matti Nevanperä.

Nevanperän mukaan ulkomaalaisia kiinnostaa erityisesti, millaisia eläimiä Suomessa metsästetään ja kuinka paljon.

Kuusenoksa luovutetaan hirven ampuneelle metsästäjälle tunnustuksena saavutuksesta. Kuva: Elisa Kinnunen/Yle

Tšekkiläisen Martin Šmídin mukaan metsästys Suomessa on erilaista kuin kotimaassa. Tšekissä ei ole hirviä, joten siellä metsästetään muun muassa peuroja ja villisikoja.

Suomessa metsästäjät myös liikkuvat kauempana toisistaan, kun taas Tšekissä pysytellään lähekkäin eikä sen vuoksi oranssia huomiovarustusta tarvita.

Hirviporukka ei anna omastaan

Toimitusjohtaja Matti Nevanperä uskoo, että metsästysmatkailu voisi olla isompi ja tehokkaammin järjestettu aktiviteetti Suomessa. Tarvittaisiin vain lisää toimijoita.

– Meillä on ainutlaatuinen hirvikanta. Hirvi on tunnettu ja haluttu saaliseläin erityisesti Keski-Euroopassa.

Matkailijoita on kuitenkin ollut vaikea saada mahtumaan suomalaisiin hirviporukoihin.

– Niinhän se vanha sanonta menee, että oma suu on lähempänä kuin kontin suu, Matti Nevanperä sanoo.

Suolistuksen jälkeen hirvi painoi noin 160–170 kiloa. Kuva: Elisa Kinnunen/Yle

Hän tarkoittaa, että osa metsästysseurojen jäsenistä ajattelee oman etunsa kärsivän, jos he ottavat muita mukaan.

Nevanperän mukaan jotkut seurat ovat avoimempia, mutta toiset hyvin ehdottomia, että vain oman seuran jäsenet pääsevät metsälle.

– Lisäämällä yhteistyötä saisimme huiman mahdollisuuden kehittää matkailua sekä tuloja paikallisille yrityksille ja kansantaloudelle.

Metsästysviikon aikana ammuttiin hirvien lisäksi metsoja. Kuva: Elisa Kinnunen/Yle

Visit Finlandin Euroopan markkinoiden asiantuntijan Heli Saaren mukaan hirviporukoiden sulkeutuneisuus on ollut omiaan sotkemaan metsästysmatkailun kehitystä lakipykälien lisäksi.

– Se on yksi syy, miksi sekin vähä mikä meillä joskus oli on loppunut. Metsästysseuroilla ja hirviporukoilla on esimerkiksi omat sääntönsä siitä, kuka saa lihat. Vaatisi uutta sopeutumista, jos siellä olisi matkailijoita vielä mukana.

Kohta täällä voi käydä hirvenpoimijoita. Sitä päivää odottelen.

Matti Nevanperä

Matti Nevanperän yritys tekee yhteistyötä lähimetsästysseuran kanssa. Kun heidän oma kiintiölupansa viimeksi loppui, ja asiakkailla oli vielä iltapäivä aikaa metsästää, he kaatoivat hirven naapuriseuran alueella ja metsästysluvalla.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, millaista toimintaa kaivattaisiin isossa mittakaavassa, Nevanperä sanoo.

Matkan varrella on paljon hidasteita

Wilderness Vuokatti Oy:n toimitusjohtajan Matti Nevanperän mukaan metsästysmatkailuun liittyy asenteiden lisäksi muitakin haasteita.

Hänen mukaansa eniten bisnestä vaikeuttaa lyhyt kausi. Metsästysmatkailua voidaan järjestää noin kaksi kuukautta vuodessa.

– Leipää tarvitaan kuitenkin vuoden ympäri, Nevanperä sanoo.

Nevanperä joutuukin järjestämään toisen yrityksen nimissä erilaisia tapahtumia ympärivuotisesti pysyäkseen leivän syrjässä.

Metsästyksen apuna käytettiin koiraa. Sen liikkumista pystyttiin seuraamaan reaaliaikaisesti gps-paikantimen avulla. Kuva: Elisa Kinnunen/Yle

Matti Nevanperän mukaan metsästysmatkailun kehitystä hidastavat myös metsästysaikojen ja kaatolupien määrien vaihtelu.

– Kanalintujen metsästyskaudesta päätetään vasta elokuussa, ja asiakkaat haluavat sopia reissun jo aiemmin. Voimme joutua perumaan ryhmien tulon, jos metsästysaikaa lyhennetään.

Tämän lisäksi ulkomaalaisten voi olla vaikea saada hirven metsästyslupaa Suomessa.

– Luvan saaminen tiettyjen maiden kansalaisille on käytännössä mahdotonta.

Esimerkiksi venäläisillä ei ole kiväärejä, jotka soveltuvat hirvien metsästykseen Suomessa, eli he eivät saa metsästyslupaa. Nevanperä kuitenkin suhtautuu tilanteeseen nöyrästi.

– Laki on laki, sitä kunnioitetaan. En lähde toivomaan, että lakia muutettaisiin meidän takiamme.

Tarvetta hirvenpoimijoille?

Hirviporukat ovat yhä vanhempia (siirryt toiseen palveluun) (MTV). Matti Nevanperä ei pidä mahdottomana, että tulevaisuudessa Suomeen tarvittaisiin metsästäjiä ulkomailta, marjanpoimijoiden tapaan.

– Kohta täällä voi käydä hirvenpoimijoita. Sitä päivää odottelen.

Myös Visit Finlandin Euroopan markkinoiden asiantuntija Heli Saari arvelee metsästäjien ikääntymisen ja hirviseurojen jäsenmäärien laskun avaavan ulkopuolisille mahdollisuuden päästä hirvimetsälle.

14 henkinen tšekkiläisryhmä perehtyi Kainuussa suomalaiseen metsästykseen. Kuva: Elisa Kinnunen/Yle

Tšekkiläismiehet nousevat jonossa oleviin autoihin ja poistuvat metsästysalueelta. Puheensorinasta ja hymyistä päätellen reissu oli onnistunut. Viikon aikana he kaatoivat yhteensä neljä hirveä.

Martin Šmíd oli metsästysreissulla Suomessa jo kahdeksannen kerran tänä vuonna. Hänellä on tapana palkita parhaat asiakkaansa viikon metsästysmatkalla Kainuussa, jossa luonto on hänen mukaansa ainutlaatuinen.

– Suomessa ihmiset ovat osaavia ja mukavia, Šmíd kertoo.

Metsästys ei kuitenkaan katoa mielestä auton kytkintä nostettaessa, saaliista puhutaan vielä pitkän päivän jälkeen saunassakin.

Korjattu 22.10 klo 14.33: Korjattiin, että t_š_ekkiläisryhmän ampuma hirvi ei ollut vasa, vaan aikuinen naarashirvi.