1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Katso suorana klo 14.45: Tuhannet marssivat, jotta poliitikot pysäyttäisivät ilmastonmuutoksen – Keväällä saamme ilmastovaalit, arvioi tutkija

Tänään Helsingissä järjestettävä Ilmastomarssi vaatii vahvoja toimia poliitikoilta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

ilmastonmuutos
Helsingissä kokoonnutaan mielenilmaukseen ilmastonmuutosta vastaan
Helsingissä kokoonnutaan mielenilmaukseen ilmastonmuutosta vastaan

Viime aikojen sääilmiöt ja rajut raportit ilmastonmuutoksesta ajavat suomalaisia kadulle marssimaan, uskoo Helsingin yliopiston tutkija Tero Toivanen.

Tänään Helsingissä iltapäivällä järjestettävän Ilmastomarssin uskotaan keräävän vähintään pari tuhatta ihmistä.

Toivanen ei ole asiasta ollenkaan yllättänyt.

– Nyt aletaan selkeämmin ymmärtää, miten merkittävistä muutoksista yhteiskuntaan ja talouteen puhutaan silloin, kun pyritään siihen, että maapallo lämpenee vain 1,5 astetta, Toivanen sanoo.

"Ilmastovaalit tulossa"

Ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristöongelmien vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan tutkiva Toivanen uskoo, että ensi kevään eduskuntavaaleista on tulossa ilmastovaalit.

– Kyllähän se vähän siltä näyttää. Se on myös varsin toivottavaa.

Toivanen sanoo huomanneensa, että osa puolueista on jo muovannut mielipiteitään niin, että se vetoaa yleisöön. Niin poliitikot, puoluejohto kuin puolueetkin. Toivasen mukaan varsinkin menneen kesän jälkeen kaikki ovat tuoneet esiin ilmastonmuutosta.

– Kaikki ovat yhtyneet siihen vaatimukseen, että nyt jotain on tehtävä. Tällaista puhetta nähdään nyt ehdottomasti enemmän poliitikoilta, Toivanen sanoo.

"Ilmasto on nyt kaikkien puolueiden"

Aiemmin ilmastonmuutos on Toivasen mukaan ollut enemmän vihreiden ja vasemmistoliiton agendalla. Muut puolueet ovat olleet hiljempaa.

Nyt IPCC:n raportin jälkeen Toivasen mukaan yksikään äänestäjien näkökulmasta vakavasti otettava puolue ei voi enää sivuuttaa ilmastonmuutosta ja sitä kysymystä, että mitä nyt pitäisi tehdä.

– On siis selvä, että jokaisen puolueen on nyt liitettävä ilmastonmuutoksen tavoitteenasettelu päivänpolitiikkaan, Toivanen sanoo.

Helsingissä marssitaan tänään

Tänään Helsingissä järjestetään Ilmastomarssi, joka kulkee Senaatintorilta Eduskuntatalolle. Eduskuntatalolla puolueiden edustajat vastaavat marssijoille, mitä heidän puolueensa aikoo tehdä, jotta maapallon lämpeneminen saataisiin pysäytettyä 1,5 asteeseen.

Marssi alkaa kello 15.00. Yle striimaa marssin alkaen kello 14.45.

Lue seuraavaksi