Hyppää sisältöön

Smurffeja epäiltiin rasisteiksi ja Smurffikylää on pommitettu! – Ainakin yhdeksän asiaa, joita et tiennyt 60-vuotiaasta smurffi-ilmiöstä

Yle keräsi yllättävimmät tiedot tänään syntymäpäiväänsä viettävistä Smurffeista.

Kuva: AOP

1. YK tilasi tuhoisan ilmahyökkäyksen Smurffikylään

"Laa-laala-lallallaa" smurffit tanssivat käsikkäin nuotion ympärillä, kun taivaalta alkaa sataa pommeja. Räjähdykset paiskovat smurffeja hengettömiksi, ja Vauvasmurffi jää parkumaan lohduttomasti hävityksen keskelle.

Yhdistyneiden kansakuntien tilaaman videon (siirryt toiseen palveluun) piti pyöriä vain Belgian tv:n loppuillassa aikuiskatsojille, mutta Unicefin kampanja ei jäänyt (siirryt toiseen palveluun) maailmalla huomaamatta syksyllä 2005.

"Älä anna sodan tuhota lasten maailmaa" iskulause vetosi. Unicef keräsi varoja muun muassa Burundin lapsisotilaiden kuntoutukseen.

Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Smurffit kunnostautuivat hyväntekeväisyysfilmissä (siirryt toiseen palveluun) myös 1990-luvun alussa, kun ne yhdistivät voimansa muun muassa Karvisen ja Nalle Puhin kanssa. Joukko suosituimpia piirroshahmoja kertoi lapsille huumeiden vaaroista.

2. Smurffi oli aluksi strumffi. Ei, vaan muffe. Häh?

Smurffit ei ole sinisen kansan alkuperäinen nimi. Belgialainen piirtäjä Peyo nimitti hahmojaan sanalla schtroumpf, jota ranskankieliset edelleen käyttävät. Hollanniksi se kääntyi muotoon smurf.

Ensimmäiset Suomessa ilmestyneet sarjakuvat kutsuivat smurffeja muffeiksi (siirryt toiseen palveluun), minkä jälkeen strumffi-nimitys vakiintui koko 1970-luvuksi. Sateenstrumffaaja, Samanstrumffaavaa ja strumffintekevää

Smurffien aika alkoi 1980-luvulla.

Italiassa pikkumies on il puffo, Espanjassa el pitufo ja Saksassa Der Schlumpf.

Kuva: AOP

3. Smurffien myssyillä menneisyys orjien ja kapinallisten päähineenä

Smurffien käyttämä lakki on muotoilultaan niinsanottu fryygialaismyssy (siirryt toiseen palveluun). Antiikin Roomassa samankaltaista matkahattua käyttivät vapautetut orjat.

Myssy, ja nimenomaan Suursmurffin suosima punainen myssy, symboloi vapautta myös Ranskan vallankumouksellisten (siirryt toiseen palveluun) vakiopäähineenä 1700-luvulla.

Kuva: AOP

4. Smurffilaulun säveltäjä kirjoitti myös Muumien tunnarin

"Maalatkaa, smurffijengi, maalatkaa!" Smurffeista on ammennettu menestysbiisejä vuosikymmenten ajan.

Smurffien kimittämiä, smurffisanoitettuja versioita pophiteistä ilmestyi Suomessa kaikkiaan 23 albumin verran vuosina 1996–2014, ja levyjä on myyty, Universal Musicin mukaan, liki miljoona.

Ensimmäinen levy, Tanssihitit Vol 1, on yhä sarjan suosituin ja Suomen kahdeksanneksi myydyin albumi (siirryt toiseen palveluun) lähes 175 000:n kappalemäärällä. Levyn ilmestymisvuonna smurffit jättivät taakseen esimerkiksi Kari Tapion ja Aikakoneen.

Idea levy-yhtiö EMI:n julkaisemiin covereihin tuli Alankomaista, jossa tunnettiin smurffien potentiaali jo vuodelta 1977.

Taiteilijanimi Vader Abraham oli tehnyt piirroshahmoille tunnuslaulun Het Smurfenlied (siirryt toiseen palveluun), joka käännettiin ripeästi englanniksi muotoon The Smurf Song. Lopulta siitä tuli hitti monella eri kielellä.

Ensimmäinen smurffilaulujen esittäjä Pierre Kartner. Kuva: United Archives/ AOP

Abrahamina esiintynyt muusikko Pierre Kartner kunnostautui myöhemmin säveltämällä Muumilaakson tarinoita -tv-sarjan tunnusmelodian Käy Muumilaaksoon.

Suomessa Abrahamin smurffilauluja (siirryt toiseen palveluun)ilmestyi levyllinen nimellä Smurfit (siirryt toiseen palveluun), ja smurffien äänenä toimi viihdetaiteilija Tomi Metsäkedon isä Martti.

Ehkä kaikkein tarttuvin korvamato on yhdysvaltalaisen Smurffit-tv-sarjan tunnuksenakin 1980-luvulla soinut La la song, joka päätyi esimerkiksi Atari-peliin (siirryt toiseen palveluun), ja jota vielä 2010-luvun elokuvatkin kierrättävät (siirryt toiseen palveluun).

5. Smurffikylän löysivät Johannes ja Pirkale

Sarjakuvapiirtäjä Peyo (Pierre Culliford) piirsi 1950-luvulla keskiaikaiseen Keski-Eurooppaan sijoittuvaa seikkailusarjaa nimeltä Johan & Pirlouit.

23. lokakuuta 1958 ilmestyi (siirryt toiseen palveluun) ranskaksi tarina La flûte à six schtroumpfs (Kuusistrumffinen huilu), jossa kaverukset löytävät salaperäisen sienikylän ja sitä asuttavat pienet siniset miehet.

Kuva: Belvision / Dupuis Audiovisuel / Kobal / REX / AOP

Sivuhahmoiksi luoduista kylän asukkaista tuli pian lukijoiden suosikkeja, ja ne saivat Peyolta oman sarjansa.

Löytäjäkaverukset, suomeksi Johannes ja Pirkale, vierailivat sinisten hahmojen luona yhä toisinaan.

6. Smurffeja epäilty rasisteiksi, natseiksi ja kommunisteiksi

Mikä on iholtaan aivan tumma, käytökseltään aggressiivinen ja mölyää järjettömyyksiä?

Se on hyönteiseltä virustartunnan saanut smurffi eräässä varhaisista Peyon tarinoista, Les Schtroumpfs Noirs (siirryt toiseen palveluun) (Musta-Muffet sotapolulla).

Hahmoa on pidetty selvästi rasistisena, sillä belgialaisen taiteilijan keksimä raivopää muistuttaa kummasti tapaa, jolla siirtomaaisännät kuvailivat afrikkalaisia 1800-luvulla.

Kuva: AOP

Kirjailija Antoine Buéno arvioi (siirryt toiseen palveluun) natsismin innoittaneen smurffien "totalitaarista yhteiskuntaa", ja kultaan viehtynyttä Gargamel-velhoa hän pitää ulkoisesti tyypillisenä antisemitistien karikatyyrina juutalaisesta.

Velhon kissa Azrael on saanut nimensä (siirryt toiseen palveluun) juutalaisen ja islamilaisen perinteen kuolemanenkeliltä.

Suursmurffia, valtaansa tarraavaa, iäkästä "diktaattoria", Buéno pitää selvänä kumarruksena Josif Stalinin suuntaan.

7. Smurffit huumeissa, talousrikoksissa ja Suomen armeijassa

Eräs smurffi-ilmiön haaroista on sanan uusiokäyttö slangissa.

Internetin pelikulttuurissa smurffiksi kutsutaan taitavaa pelaajaa, joka osallistuu moninpeliin salanimellä aloittelijaksi tekeytyen (siirryt toiseen palveluun) ja pelaa itseään huonompia vastaan.

Taloustermein smurffi on rikollisia rahanpesussa (siirryt toiseen palveluun) avustava kansalainen.

Suomalaisessa varusmiespalveluksessa smurffipuvulla tarkoitetaan sinistä verryttelyasua (siirryt toiseen palveluun), joka on valmistettu pehmeästä oloasumaisesta kankaasta.

Yhdysvaltain huumepiireissä (siirryt toiseen palveluun) smurffi on henkilö, joka haalii apteekeista pseudoefedriiniä sisältäviä allergialääkkeitä ja toimittaa ne laittomaan laboratorioon metamfetamiinin valmistusaineeksi.

8. Smurffeille vahva nainen on asia uus

Naiset ja tytöt ovat aiheuttaneet hampaiden kiristelyä (siirryt toiseen palveluun) niin Smurffikylässä kuin sen faneissakin.

Peyon tarinan mukaan Smurffiina oli Gargamelin luomus, jonka tehtävä oli keimailullaan aiheuttaa eripuraa sinisten miesten kesken. Ehtaa 1960-luvun asenneilmapiiriä siis.

Velho käytti hahmon valmistusaineina (siirryt toiseen palveluun) ainakin linnunaivoja ja käärmeenkieltä.

Kuva: AOP

Sarjakuvassa Smurffiina lopulta jättää kylän, mutta animaatiostudio Hanna-Barberan tuottamassa 1980-luvun tv-sarjassa turhamainen blondi oli pysyvä hahmo. Amerikkalaiset lisäsivät asujamistoon myös kaksi muuta naispuolista hahmoa: Roosasmurffin ja Isoäitismurffin.

Silti smurffiukkoja oli ylivoimainen enemmistö, perinteiset satakunta.

Feminismille on löytynyt smurffien luona sijaa ajan mittaan. Alkuperäisen Peyon poika Thierry Culliford käsikirjoitti vuonna 2010 smurffitarinan nimeltä La Grande Schtroumpfette, jossa Smurffiinasta tulee koko kylän johtaja.

Ja elokuva Smurffit: Kadonnut kylä (2017) paljasti smurffien naapurista harvinaisen miehettömän yhteisön.

Kuva: AOP

9. Tuhansia euroja yhdestä keräilysmurffista

Pienet keräilyfiguriinit ovat liki väistämätön seuraus sarjakuvahahmon menestyksestä.

Smurffeista ensimmäiset pienoisveistokset teetti sarjakuvan kustantaja Dupuis jo vuonna 1959. Hahmot olivat perussmurffi, Vankismurffi ja Kultasmurffi.

Saksalainen lelutehdas Sleich aloitti pvc-muovisten pikku-ukkojen massatuotannon (siirryt toiseen palveluun) kuusi vuotta myöhemmin, ja kansainvälinen keräilyharrastus voi alkaa. Erilaisia veistoksia on tehty satoja.

Kuva: AOP

Useamman verkkoartikkelin mukaan kalleimmat pienoisveistokset ovat jouluaiheisia (siirryt toiseen palveluun) ja maksaneet verkkokauppa eBayssa yli 2 000 euroa kappaleelta. Onpa kelloa soittavasta joulusmurffista väitetty pyydetyn (siirryt toiseen palveluun) yli 6 000 euroa.

Lasten rakastamat hahmot voi muuttaa rahaksi lähes millä tahansa tavaralla: Smurffeista on tehty esimerkiksi kakkuvuokia, liinavaatteita, herätyskelloja, mobiilipelejä ja aamiaismuroja.

Espanjalaiskylä maalasi kaikki talonsa (siirryt toiseen palveluun) sinisiksi saadakseen smurffien rakastajat vierailulle.

Ja Brysselin keskustassa avautui kesällä 2018 interaktiivinen smurffimaa (siirryt toiseen palveluun) juhlistamaan Belgian omien poikien, ja tyttöjen, juhlavuotta.

Lue lisää:

Katso lisää: