1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Mistä maailma puhuu -podcast: Zimbabwessa ei ole ruokaa, töitä tai käteistä – silti presidentti haluaisi Donald Trumpin rakentamaan golfkenttää

Zimbabwelaiset joutuvat jonottamaan tuntikausia käteistä ja polttoainetta, kertoo toimittaja Liselott Lindström podcastissa.

Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa jonotettiin kaasupulloja. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwe on ajautunut entistä pahempaan talousahdinkoon. Pulaa on polttoaineesta, ruoasta – ja käteisestä. Tilanne ajaa ihmiset etsimään toimeentuloa erikoisilla tavoilla, kertoo Ylen toimittaja Liselott Lindström Mistä maailma puhuu -podcastissa.

Hän kertoo kohdanneensa Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa miehen, joka oli työllistänyt itsensä maantien korjaajana.

– Hän kantoi hiekkaa kuoppiin ja yritti saada ohi ajavia maksamaan dollarin tai jotain vastaavaa, jotta olisi saanut ruokittua perheensä.

Zimbabwen kurja taloustilanne ei ole helpottanut, vaikka maata 30 vuotta hallinnut Robert Mugabe syrjäytettiin lähes vuosi sitten. Kun heinäkuussa pidetyt vaalit johtivat väkivaltaan, sijoittajat alkoivat karttaa maata entistä enemmän.

Lindström kertoo podcastissa myös, miksi monista zimbabwelaisista on kiusallista, että presidentti Emmerson Mnangagwa on kutsunut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin rakentamaan golfkenttää maailmankuuluille Victorian putouksille.

Ylen kirjeenvaihtajat ja toimittajat kertovat joka toinen viikko Mistä maailma puhuu -podcastissa maankolkkansa kuumimmista puheenaiheista ja arjen pienistä ilmiöistä, jotka jäävät usein uutisissa kertomatta. Sarjaa toimittaa Simo Ortamo.

Kuuntele Mistä maailma puhuu -podcast:

Lue myös:

Uusi Zimbabwe muistuttaa ikävästi vanhaa – oppositiojohtaja pakeni maasta ja pidätettiin, eikä kukaan enää tiedä, mitä uskoa

Zimbabwen nuoret ratkaisevat maan presidentinvaalit – yli kolmannes äänestäjistä ei ole koskaan nähnyt vaaleja ilman Robert Mugabea

Valkoiset maanviljelijät pakenivat vuorille, kun Zimbabwen presidentin miehet riistivät väkivalloin heidän tilansa – nyt he aikovat kuitenkin äänestää Mugaben puoluetta