Isot jäteyritykset valtaavat markkinoita – Hämeenlinnassa uusi aika alkoi kankeasti: Jäteastian tyhjennystä odotettu jopa kolme viikkoa

Jätteenkuljetusten kunnallinen kilpailutus avaa ovia isoille jätehuoltoyhtiöille. Hämeenlinnassa ja Hattulassa ovet ovat kuitenkin auenneet pahasti naristen, kun jäteastioita on jäänyt tyhjentämättä.

jätehuolto
Muovipakkauksia jäteastiassa.
Jätehuollon kilpailutus on aiheuttanut ongelmia Hämeenlinnassa ja Hattulassa.Toni Pitkänen / Yle

Hämeenlinnan tapaus on esimerkki siitä, ettei kunnallisessa kilpailutuksessa kaikki mene aina nappiin.

Hämeenlinnassa ja naapurikunnassa Hattulassa kiinteistöt kilpailuttivat aiemmin jätekuljetuksensa itse, eli kiinteistö saattoi valita, minkä firman auto jäteastiat tyhjentää.

Kiertokapulakuntien yhteinen jätelautakunta Kolmenkierto päätti kuitenkin, että kuntien pitää hoitaa kilpailutus. Kunnat puolestaan päättivät antaa kilpailutuksen Kiertokapulan tehtäväksi.

Hämenlinnassa ja Hattulassa tämän kilpailutusketjun jälkiä on paikkailtu lokakuun ensimmäiset viikot, kun jäteastioita on jäänyt tyhjentämättä.

Palaute ruuhkautti Kiertokapulan tiedotuksen

Hämeenlinnalaisessa kerrostalossa Parolantien varrella jäteastian tyhjennystä jouduttiin odottamaan kolme viikkoa, vaikka sovittu tyhjennysväli on viikko.

– Kun astiat olivat täynnä, jätteitä alettiin pakata isoihin muovisäkkeihin, kertoo As. Oy Parolantie 27:n hallituksen puheenjohtaja Keijo Martiskainen.

Kaijo Martiskainen ja täysi jäteastia
Parolantie 27:ssä jäteastiat olivat ääriään myöten täynnä, kun edellisestä tyhjennyksestä oli kulunut jo kolme viikkoa.Timo Leponiemi / Yle

Hattulan Lepaalla Anniina Haikka joutui toteamaan, että jäteauto ajoi naapuriin aivan täynnä olevan jäteastian vierestä. Puhelinsoiton jälkeen jäteauto kävi tyhjentämässä jäteastian.

Jäteastioiden tyhjentämisessä olleet ongelmat ruuhkauttivat kuntien omistaman ja kilpailutuksen hoitaneen Kiertokapula Oy:n tiedotuksen.

– Palautetta on tullut niin paljon, että lokakuun puolivälissä pelkästään sähköposteissa ruuhka oli venynyt viiden päivän mittaiseksi, arvioi Kiertokapulan palvelupäällikkö Liisa Sivusaari.

Asiakastiedot puutteellisia

Hämeenlinnan ja Hattulan alue on jaettu jätteenjulketuksissa neljään kilpailutusalueeseen.

Ensimmäisessä vaiheessa eli lokakuun alusta lähtien Remeo Oy on toiminut pohjoisella alueella ja Urbaser Oy läntisellä alueella. Toinen vaihe käynnistyy ensi vuoden toukokuun alussa, jolloin Remeo ottaa haltuunsa eteläisen ja Urbaser itäisen alueesta.

Syy tyhjentämisessä olleisiin ongelmiin on ilmeinen. Uudella yrittäjällä ei ole ollut tietoa kaikista tyhjennettävistä jäteastioista, kun Kiertokapula Oy ei ole saanut tietoja kaikista asiakkaista. Tilanne korjaantuu sitä mukaa, kun kaikki astiat on saatu paikannettua ja kirjattua jäteauton tietokoneelle.

Jäteautonkuljettaja Timo Keto
Timo Keto on ajanut jäteautoa 12 vuotta. Hän paikantaa kaikki tyhjennettävät jäteastiat autossa olevaan tietokoneeseen.Timo Leponiemi / Yle

Remeon Etelä-Suomen aluejohtaja Kimmo Käenmäki toteaa, että kiinteistökohtainen kilpailutus sopisi heille paremmin.

– Silloin asiakkaat voisivat päättää, riittääkö tarjottu palvelun laatu. Jos laatu ei tyydytä, asiakkaalla on vapaus valita toinen yrittäjä. Uudessa tilanteessa se ei ole mahdollista.

Jankkalassa kilpailuttaa itse

Janakkalassa jätteenkuljetus toimii edelleen "vapailla markkinoilla" eli kuntalaiset päättävät itse, mikä yritys jätteet vie pois.

Muutos on kuitenkin edessä. Kuntien yhteisen jätelautakunnan päätöksen mukaisesti kuljetukset on kilpailutettava yhdelle yritykselle. Pakkoa perustellaan uudella jätelailla, sillä vanhaa järjestelmää ei pidetä lainmukaisena.

Toisin kuin muut Kiertokapulan jäsenkunnat, Janakkala ei ole antanut kilpailutusta Kiertokapulalle, vaan kunta kilpailuttaa kuljetukset itse.

– Sitä varten Janakkala palkkaa jätehuoltokoordinaattorin, kertoo ympäristöpäällikkö Heikki Tamminen.

Loppi haluaa erota Kiertokapulasta

Kaikkein suurinta tyytymättömyys Kiertokapulan toimintaa kohtaan on ollut Lopella. Lopella olisi haluttu sallia kiinteistökohtainen kilpailutus.

Kiista johti siihen, että Loppi ilmoitti joulukuussa 2016 eroavansa Kiertokapulasta. Kun irtisanomisaika on neljä vuotta, ero voi astua voimaan vuoden 2021 alusta.

Loppilaisten jätteet on viime vuoden lokakuun alusta lähtien kerännyt Urbaser Oy.

– Aivan alussa urakoitsijan vaihdoksen vuoksi kuntaan tuli jonkun verran kyselyjä, mutta ei enää tämän vuoden puolella, kertoo ympäristöpäällikkö Marjo Alho.

Suuret hintaerot

Jätteenkuljetusten kunnallista kilpailutusta on perusteltu muun muassa hintojen yhdenmukaistamisella. Kiinteistökohtaisessa kilpailutuksessa hinta on määräytynyt markkinoiden mukaan eli asiakkaan ja jäteyhtiön välisellä sopimuksella. Kuntien kilpailutuksen jälkeen kaikilla on sama hinta.

Mutta sama hinta on voimassa vain saman kunnan sisällä. Kuntien välillä hintaerot ovat suuria. Omakotitaloissa tyypillisen 240 litran jäteastian tyhjennys maksaa Riihimäellä 5,84 euroa, kun samasta palvelusta hausjärveläinen maksaa 8,32 euroa.

Isot jakavat markkinat

Lounais-Hämeen kunnissa kiinteistöt kilpailuttavat edelleen jätekuljetukset. Yhden kunnan alueella voi siten toimia neljästä viiteen yritystä.

Kunnallisen kilpailutuksen jälkeen Remeo ja Urbaser jakavat Hämeenlinnan ja Hattulan alueet.

Urbaser toimii myös Lopella ja Hausjärvellä. Riihimäen kuljetukset siirtyvät ensi keväänä Remeolta Urbaserille. Kilpailutetut sopimukset ovat viiden vuoden mittaisia ja niihin sisältyy kahden vuoden optio.

Remeon jäteauto
Remeo voitti kilpailutuksessa Hämeenlinnan ja Hattulan keskeiset alueet.Timo Leponiemi / Yle

Urbaser on yksi Euroopan suurimmista jäteyhtiöistä, joka toimii jo parissakymmenessä maassa. Suomeen yritys tuli ostettuaan keväällä RenoNordenin Suomen toiminnot. Remeon edeltäjiin kuuluvat Sita Suomi Oy ja SUEZ Suomi Oy. Uusi nimi on ollut käytössä helmikuusta 2017.

Samalla, kun kuljetukset siirtyvät isoille jäteyhtiöille, pienet paikalliset yritykset joutuvat etsimään korvaavaa tekemistä. 30 vuotta toiminut Janakkalan Jätteenkuljetus Oy kääntääkin katsettaan muun muassa Lahden ja Forssan seuduille, sillä niissä kuntalainen saa vielä päättää, kuka hommat hoitaa.