Hyppää sisältöön

"Yritän opetella elämään tässä kolmiodraamassa" – Kännykkä on monelle jo tärkeämpi kuin oma puoliso

Kännykät ovat vähentäneet keskustelua ja koskettelua parisuhteissa. Sosiaalipsykologi pitää puhelinriippuvuutta kansantautina. Juttu on julkaistu lokakuussa 2018.

"Henkilökohtaista huomiota saa toisinaan hakemalla hakea." Muun muassa näin Ylelle kommentoitiin sitä, miten älypuhelin on vaikuttanut parisuhteeseen. Kuva: Paulus Markkula / Yle

"Meillä kotona mies on kasvanut kiinni kännykkään. Häntä pitää muistuttaa useita kertoja viikossa, että yhteisellä aterialla ei räplätä puhelinta. Keskittyminen on somessa tai uutisten lukemisessa. Illat maataan kännykän ääressä, myös viikonloppuisin. Turha siinä on koittaa toista houkutella muuhun."

Näin kuvailee Ylelle nainen, jonka parisuhdetta älypuhelimen jatkuva käyttö on alkanut nakertaa.

Hän ei ole ainoa.

Pyysimme ihmisiä kertomaan nimettömästi, miten kännykät ovat vaikuttaneet heidän parisuhteisiinsa.

Samanlaiset ongelmat nousivat esiin useissa viesteissä:

"Sovimme, ettei puhelimia tuoda sänkyyn, mutta kumpikin rikkoi sopimusta. Kummallakin oli selkeästi ongelma somen kanssa. Mainitsin hänelle asiasta pari kertaa, ja hän rupesi selkeästi pelkäämään, että vahdin hänen puhelimen käyttöään."

Sosiaalipsykologi, sosiaalisen median tutkija Suvi Uski ei ole näistä kokemuksista lainkaan yllättynyt.

Sen sijaan hän on syvästi huolissaan.

Uski uskoo, että valtaosa älypuhelinten käyttäjistä kärsii ainakin jonkinasteisesta kännykkäriippuvuudesta, josta ei pääsekään irti niin vain.

Juuri läheisten ihmissuhteiden ylläpidosta se voi tehdä erittäin vaikeaa.

"Seksiä voisi olla enemmänkin"

Psykoterapeutti Kirsi Heikinheimo on terapoinut ongelmiin ajautuneita pareja vuosikausia.

Heikinheimon mukaan älypuhelimien käytön aiheuttamat ongelmat alkoivat näkyä parisuhteiden hyvinvoinnissa viitisen vuotta sitten. Nyt ne ovat yleistyneet selvästi.

Suomen Pariterapiayhdistys ry:n puheenjohtajana toimiva Heikinheimo kertoo, että asiaa puidaan jo yhä useammin myös pariterapeuttien pakeilla.

– Suhteessahan olisi ideana, että ihmiset olisivat keskimäärin tekemisissä keskenään, mutta moni uppoaakin kännykkään, someen ja peleihin. Ei se parisuhde siitä ainakaan vahvistu.

Ylelle tuntemuksiaan jakaneet kertoivatkin monin sanoin juuri etääntymisestä, yhteisten keskustelujen vähenemisestä ja riidoista.

"Henkilökohtaista huomiota saa toisinaan hakemalla hakea."

Intiimielämällekään älypuhelimet eivät ole tehneet erityisen hyvää.

"Somesta on tullut tapa, ja minusta ja miehestäni tapojemme orjia. Illalla ennen nukkumaanmenoa tapanani on selata uutisotsikot ja skrollata Facebook. Tähän menee usein sen verran aikaa, että keskinäisen peuhaamisen sijaan laitetaan suoraan nukkumaan."

"Seksiä voisi olla enemmänkin, jos ajatukset sängyssä eivät olisi jossakin muualla. Jos koskettelisi toista, hipaisisi enemmän puolison ihoa kuin kylmää luurin pintaa."

Älypuhelin on tuttu näky monen pariskunnan makuuhuoneessa. Parisuhdeasiantuntijoiden mukaan kännykät voisi häätää sieltä kokonaan pois. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti Heli Vaaranen sanoo, että puhelinten räpläys aiheuttaa parisuhteisiin helposti myös mustasukkaisuutta.

Oma kumppani voi esimerkiksi kirjoitella kuulumisia entisen puolisonsa kanssa tai lähetellä työkaverille viestejä kotona vielä iltamyöhällä. Viestinvaihdot voivat olla viattomia, mutta ne ovat omiaan herättämään epäluuloja.

– Tämä on kaikkinensa tosi vakava asia. Meidän on ymmärrettävä, että emme voi saada kaikkea. Emme voi saada tasapainoista parisuhdetta ja olla samaan aikaan käytettävissä koko maailmalle, Heli Vaaranen korostaa.

Vaarasen mukaan parisuhteen hoitamisen tärkeys korostuu nykyaikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin: jos yhteiselle polulle tulee kuoppia, ihmiset heittävät hanskat tiskiin nopeammin kuin ennen.

Eräs miehensä kännykän käytöstä ja somettamisesta loukkaantunut nainen kertoo, että välillä se käy mielessä.

"Kyllä jossain välissä olen joutunut miettimään, jaksanko kilpailla huomiosta puhelimen kanssa, mutta vaakakupissa painavat enemmän kuitenkin hyvät asiat. Yritän opetella elämään tässä kolmiodraamassa."

Käsillä jo uusi kansantauti?

Kaikkia parisuhteita älykännyköiden räpläys ei tietenkään rassaa.

Parissa Ylelle tulleessa viestissä kerrottiin, että puhelimesta on ollut paljonkin iloa etenkin suhteissa, joissa pariskunta asuu etäällä toisistaan.

"Puhelimen käyttö ei ole ikinä haitannut mitään osaa parisuhteessamme. Päinvastoin, siitä on ollut hyötyä, sillä olen ainoastaan viikonloppuisin kotona työni luonteen vuoksi."

Niille pareille, jotka kännykän käytöstä kärsivät, pitäisi kuitenkin asiantuntijoiden mukaan löytyä apua.

Mutta minkälaista?

Sosiaalipsykologi, sometohtorinakin tunnettu Suvi Uski ampuu heti alas useimmat nykykonstit, joilla kännykän käyttöä yritetään suitsia.

– Esimerkiksi ehdotus viettää someton syyskuu on mielestäni tavalliselle älypuhelimen käyttäjälle liian vaikea. Tällaiset tempaukset tulisi suunnitella houkuttelevimmiksi.

Makuuhuoneesta voitaisiin tehdä vaikka kokonaan some-vapaa alue.

Kirsi Heikinheimo

Uskin mukaan liikkeelle pitäisi lähteä paljon pienemmistä askelista. Esimerkiksi siitä, että laittaisi älypuhelimen kiinni kolmeksi tunniksi kerrallaan.

Toisaalta sekin voi olla vaikeaa, sillä ihmiset eivät mielellään ajattele tai myönnä omaa kännykkäriippuvuuttaan, Suvi Uski sanoo.

Psykoterapeutit Heli Vaaranen ja Kirsi Heikinheimo ehdottavat puolestaan, että pariskunnat tekisivät älypuhelinten käytölle yhteiset pelisäännöt.

Se auttaisi hahmottamaan yhteistä ja omaa ajankäyttöä.

– Makuuhuoneesta voitaisiin tehdä vaikka kokonaan some-vapaa alue tai sopia yhdessä joku tietty kellonaika, minkä jälkeen puhelimia ei enää oteta kotona käteen, Heikinheimo miettii.

Joissakin parisuhteissa toimiin on jo ryhdytty.

"Olen ajatellut ottaa harppauksen taaksepäin, poistaa osan sovelluksista puhelimista ja hoitaa asiat tavanomaisesti tietokoneella, sillä tiedän, etten viihdy koneella yhtä kauaa kuin älypuhelimella."

"Keskitie on jo melkein löytynyt. On hetkiä, jolloin tuijotetaan puhelinta ja hetkiä, jolloin olemme toistemme kanssa."

Sosiaalipsykologin mukaan älypuhelimet olisi hyvä laittaa välillä muutamaksi tunniksi kokonaan kiinni. Kuva: Frank Robinchon / EPA

Viimeisimpien, vuoden 2017 tilastojen mukaan jo 77 prosentilla suomalaisista on älypuhelin käytössään. Tämän vuoden tilastot ovat vasta työn alla, eikä niistä anneta vielä tarkempaa tietoa.

Tilastokeskuksen mukaan kännykkää omassa käytössään pitävien määrä näyttäisi kuitenkin yhä edelleen lisääntyneen.

Suvi Uskin mukaan on tunnustettava, että älypuhelimista ei päästä enää kokonaan eroon. Eikä tarvitsekaan – niiden kanssa on vain opeteltava elämään jotakuinkin kestävällä tavalla.

Samalla olisi hänen mukaansa mietittävä tarkasti sitä, osataanko Suomessa hoitaa kännykkäriippuvuuksia oikeilla ja tarpeeksi tehokkailla menetelmillä.

– Me tarvitsemme nyt ajankohtaista, suomalaista tutkimusta tästä koko aihepiiristä, sillä kännykkäriippuvuudesta on mielestäni tullut jo uusi kansantauti.