Hyppää sisältöön

Ensi viikon lakot iskevät myös Lapissa

Lakon kohteiksi Lapissa on valittu Lappset Group Oy Rovaniemeltä, Mattiovi Oy Posiolta, Stora Enson Veitsiluodon Saha Kemistä ja Comforta Oy:n pesula Sodankylästä.

Lappset Group Oy:n pääkonttori Rovaniemen teollisuuskylässä. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Teollisuusliiton ja ammattiliitto Pron uudet työtaistelut kohdistuvat myös muutamaan yritykseen Lapissa.

Teollisuusliiton lakon kohteiksi Lapissa on valittu Lappset Group Oy Rovaniemeltä, Mattiovi Oy Posiolta, Stora Enson Veitsiluodon saha Kemistä ja Comforta Oy: n pesula Sodankylästä. Lisäksi ammattiliitto Pro lakkoilee Lappset Groupissa.

Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro ilmoittivat perjantaina kolmen vuorokauden työnseisauksesta. Työnseisaus alkaa ensi torstaina 25. lokakuuta ja jatkuu sunnuntaihin 28. lokakuuta asti. Liitot vastustavat työtaistelulla hallituksen lakiesitystä irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä.

Lappset Groupin toimitusjohtaja Tero Ylinenpää sanoo, että todennäköisesti suurin osa Rovaniemen tehtaan tuotannosta pysähtyy lakkojen takia ensi viikolla.

– Jo taannoinen yhden päivän lakko myöhästytti tuotteiden toimituksia.

Ylinenpää harmittelee työtaisteluja aikana, jolloin yhtiöllä menee lujaa.

– Nämä harmittavat, sillä yhtiöllä menee erittäin hyvin ja tilauskantamme on ennätyssuuri. Tämä lyö korville meitä kaikkia ja pakottaa miettimään, missä maissa yhtiöllä on jatkossa toimintaa, toimitusjohtaja sanoo.

Lappset Groupin Rovaniemen tehtaalla on 197 työntekijää.

Comfortan omistavan Lindströmin toimitusjohtaja Juha Laurio ei vielä osaa sanoa, miten lakko vaikuttaa Sodankylän pesulan toimintaan. Comforta pesee pyykkiä pääasiassa hotelleille, mutta asiakkaina on myös terveydenhuoltoa. Yhtiöllä on Sodankylässä 29 työntekijää.

Ensi viikolla lakossa on myös JHL.