Hyppää sisältöön

EU-tuomioistuin määräsi Puolan jäädyttämään lain, jolla passitettaisiin korkeimman oikeuden tuomarit aikaisemmin eläkkeelle

EU:n mukaan Puolan oikeuslaitoksen uudistukset vaarantavat oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja vallan kolmijakoperiaatteen.

Puolan korkeimman oikeuden puheenjohtaja Malgorzata Gersdorf osallistui viime kesänä oikeuslaitoksen uudistusta vastustaneeseen mielenosoitukseen. Kuva: Pawel Supernak / EPA

EU-tuomioistuin on määrännyt Puolan jäädyttämään lain, jolla alennettiin korkeimman oikeuden tuomarien eläkeikää.

Samalla Puola määrättiin antamaan jo eläkkeelle pakotetuille tuomareille heidän virkansa takaisin.

Heinäkuussa voimaan tullut laki alensi korkeimman oikeuden tuomareiden eläkeikää 70:stä 65:een vuoteen. Se olisi pakottanut eläkkeelle yli kolmasosan korkeimman oikeuden tuomareista, myös korkeimman oikeuden puheenjohtajan Malgorzata Gersdorfin.

Laki ja oikeus -puolueen johtama Puolan hallitus on pannut toimeen useita oikeuslaitoksen uudistuksia, jotka EU:n mukaan vaarantavat oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja vallan kolmijakoperiaatteen.

Hallitus on perustellut eläkeiän alentamista sillä, että kommunistivallan aikana aktiivisten tuomarien siirtäminen syrjään tekisi oikeusjärjestelmästä tehokkaamman ja reilumman.

Puolan pääministeri: Saimme tiedon, vastaamme myöhemmin

EU:n komissio haastoi Puolan kesällä EU-tuomioistuimeen oikeusuudistusten takia. Komissio oli pyytänyt tuomioistuinta ratkaisemaan asian niin pian kuin mahdollista.

EU-tuomioistuimen määräys voi lisätä Puolan ja EU:n välisiä jännitteitä entisestään. Tuomioistuin antaa lopullisen ratkaisun asiassa myöhemmin, ja sillä on valta määrätä Puolalle sakkoja, jos se katsoo Puolan rikkovan EU:n lakeja.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki on sanonut Brysselissä, että Puola on saanut tiedon EU-tuomioistuimen päätöksestä.

– Vastaamme siihen varmasti, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Morawieckin mukaan Puolan hallitus aikoo katsoa, mitä EU-instituutiot ehdottavat ja analysoi sitten eri vaihtoehtoja.

Lue myös:

.
.