1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Julian Assange

Wikileaksin Assange syyttää Ecuadoria oikeuksiensa rajoittamisesta ja haastaa maan oikeuteen

Wikileaksin mukaan Assangen puhelin- ja nettiyhteyksiä sekä ulkopuolisten vierailuja on rajoitettu.

Julian Assange Ecuadorin Lontoon-lähetystön parvekkeella toukokuussa 2017. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Wikileaks-sivuston perustaja Julian Assange haastaa Ecuadorin hallituksen oikeuteen perusoikeuksien ja -vapauksien rikkomisesta. Wikileaks twiittasi asiasta perjantaina.

Assange on asustellut Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä vuodesta 2012. Tuolloin hän pakeni eurooppalaista pidätysmääräystä, joka liittyi Ruotsin esittämiin raiskaussyytöksiin.

Ecuadorin valtio näyttää hermostuneen Assangen toimintaan monella tavalla. Maaliskuussa häntä kehotettiin välttämään Ecuadorille haitallisiin aiheisiin puuttumista, jos haluaa internet-yhteytensä takaisin. Assangea myös kehotettiin siivoamaan vessa (siirryt toiseen palveluun) ja pitämään parempaa huolta kissastaan, joka on hänen luonaan lähetystössä.

Assangen puhelin- ja nettiyhteydet katkaistiin maaliskuussa, ja ne palautettiin osittain lokakuun puolivälissä.

Nyt nostettu syyte koskee juuri Assangen yhteyksien katkaisemista. Wikileaksin mukaan Ecuador on myös estänyt ihmisoikeusjärjestöjen edustajien ja toimittajien vierailuja Assangen luokse.

Ecuadorin hallitus ei ole kommentoinut syytteitä.

Lehtitietojen mukaan Ecuador on uhannut lopettaa Assangen suojelun, vaikka hänelle on myönnetty poliittinen turvapaikka. Ecuadorin presidentti keskusteli aiheesta vieraillessaan Isossa-Britanniassa heinäkuussa.

Isolla-Britannialla on yhä voimassa ehdonalaissääntöjen rikkomiseen liittyvä Assangen pidätysmääräys. Assange pelkää luovutusta Yhdysvaltoihin, jossa hän joutuisi syytteeseen salaisten asiakirjojen vuotamisesta.