1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Saudi-Arabia myönsi toimittajan kuolleen, deittailubisnes rantautui Suomeen, Utøya-elokuva puhuttaa, pilvistä ja heikkoja sateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kuningas Salmanin ja hänen poikansa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kuvat liehuivat Riadissa.
Kuningas Salmanin ja hänen poikansa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kuvat liehuivat Riadissa.

Saudi-Arabia on vahvistanut, että sauditoimittaja Jamal Khashoggi tapettiin lokakuun alussa maan konsulaatissa Istanbulissa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että konsulaatissa alkoi nyrkkitappelu, jonka yhteydessä toimittaja kuoli. Toistakymmentä ihmistä on vangittu. Khashoggi kirjoitti kriittisesti saudien valtaapitävistä. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo pitävänsä Saudi-Arabian selitystä Khashoggin kuolemalle uskottavana.

Deittailubisnes kukoistaa ulkomailla, ja nyt suomalaisiakin valmennetaan paremmiksi rakastajiksi

Deittailukurssit ja -oppaat ovat yleistyneet myös Suomessa. Asiantuntijoiden mukaan Suomessa on koittanut otollinen aika ryhtyä puhumaan deittailusta avoimemmin. Ulkomaisten deittikurssien tapaan suomalaiskursseilla ei kuitenkaan opetella iskurepliikkejä tai harjoitella varsinaista viettelyä, vaan keskitytään lähinnä itsetuntoon ja onnekkaaseen deittailuun.

Deittiretriitti Kirkkonummella
Sebastian Trzaska

Trump ja Putin tapaavat pian Pariisissa tai Buenos Airesissa?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin saattavat tavata Pariisissa tai Buenos Airesissa marraskuussa. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan asiasta on kertonut "Yhdysvaltain hallinnon korkea-arvoinen edustaja". Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton vierailee tänään Moskovassa ja tapaa muun muassa maan ulkoministeri Sergei Lavrovin.

Yhdysvaltain Donald Trump ja Venäjän Vladimir Putin tapasivat Helsingissä 16. heinäkuuta 2018.
Yhdysvaltain Donald Trump ja Venäjän Vladimir Putin tapasivat Helsingissä 16. heinäkuuta 2018.Anatoli Maltsev / EPA

Utøya-elokuva herättää keskustelua

Norjalaisohjaaja Erik Poppen elokuva Utøyan terrori-iskusta herättää keskustelua. Tartuttiinko arkaan aiheeseen liian aikaisin? Kuinka iskuista selviytyneet ovat suhtautuneet elokuvaan? Yle haastatteli norjalaisohjaajaa ja suomalaista kriisipsykologia.

Utøya-elokuva, Andrea Berntzen
Utøyan kauhut koetaan Erik Poppen elokuvassa Andrea Berntzenin esittämän Kajan näkökulmasta.Agnete Brun / Paradox

Ilmastonmuutosta vastaan marssitaan Helsingissä

Vähintään parin tuhannen ihmisen odotetaan marssivan tänään Helsingissä, jotta poliitikot tekisivät jotain ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Yle seuraa aihetta päivän mittaan. Marssin alku striimataan Ylen nettisivuilla kello 14.45-15.00.

Eduskuntatalon portailla tukimielenosoitus 15-vuotiaalle ruotsalaiselle ilmastoaktivistille Greta Thunbergille.
Eilen, perjantaina 19. lokakuuta nähtiin Eduskuntatalon portailla tukimielenosoitus 15-vuotiaalle ruotsalaiselle ilmastoaktivistille Greta Thunbergille.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pilvistä lähes koko maahan

Sää on tänään pilvinen lähes koko maassa, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Etelässä ja pohjoisessa voi tulla myös heikkoja sateita. Päivälämpötila on etelässä 10 astetta, Lapissa päivälämpötila pysyttelee 1–5 asteessa.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääkartta
Yle