Bloomberg: Britannian May valmis luopumaan yhdestä Brexit-vaatimuksesta – Irlannin rajakysymykselle luvassa ratkaisu

Bloombergin lähteiden mukaan Britannia voisi sittenkin jäädä EU:n tulliliittoon ilman takarajaa.

Brexit
Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välinen raja.
Matthias Graben / AOP

Ison-Britannian pääministeri Theresa May on uutissivusto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) nimettömien lähteiden mukaan valmis luopumaan yhdestä maan tärkeimmästä Brexit-vaatimuksesta, joka samalla koskee Irlannin rajaa.

Britannia ja EU ovat olleet eri mieltä varajärjestelystä, niin sanotusta perälaudasta, siltä varalta että Britannian erosta ei saada aikaan sopimusta kevääseen mennessä.

Tuolloin Britannia jäisi EU:n tulliunioniin, mutta se vaatii, että järjestelyn pitäisi olla määräaikainen. EU:n mukaan sille ei voi asettaa aikarajaa. Nyt pääministeri May siis olisi Bloombergin mukaan luopumassa aikarajavaatimuksesta.

Koko Britannian jääminen EU:n tulliunioniin poistaisi Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajaa koskevan ongelman. May on luvannut, että rajalle ei tule tullirajaa.

Britannian jääminen määräämättömäksi ajaksi EU:n tulliunioniin kuitenkin estäisi sitä solmimasta itsenäisiä kauppasopimuksia muiden maiden kanssa EU:sta eroamisensa jälkeen. Siksi se ei ole hyvä vaihtoehto brexitin kannattajille.

Kovan Brexitin kannattajat ja osa Mayn puoluetovereista vastustaa kaikkia Britanniaa sitovia EU-sääntöjä, joten Bloombergin kuvaamalle myönnytykselle löytyisi Mayn konservatiivipuolueesta vastustajia.

Mayn vastaantulo saattaa olla yritys saada brexit-neuvottelut jälleen liikkeelle. Ne ovat olleet pysähdyksissä jo pitkään. Paineet EU:n ja Britannian väliseen sopimukseen ovat kovat. Britannia eroaa EU:sta 29. maaliskuuta ensi vuonna.