Reuters: Yhdysvallat suunnittelee sota-alusten lähettämistä Taiwaninsalmeen – Ele horjuttaisi välejä Kiinan kanssa entisestään

Suunnitelma voisi olla omiaan ärsyttämään Kiinaa, jonka kanssa Yhdysvallat käy katkeraa kauppasotaa.

Taiwaninsalmi
Yhdysvaltain laivaston lentotukialus USS Ronald Reagan osallistui 13 valtion merivoimien yhteistapahtumaan Jeju-saaren läheisyydessä Itä-Kiinana merellä 11. lokakuuta.
Yhdysvallat lähettää Persianlahdelle lentotukialuksen.EPA

Yhdysvallat harkitsee lähettävänsä sota-aluksia Taiwaninsalmeen, kertoo uutistoimisto Reuters vedoten nimettömiin virkamieslähteisiin.

Virkamiesten mukaan tavoite on varmistaa Yhdysvaltain pääsy strategisesti tärkeälle vesireitille.

Samalla Kiina kuitenkin voi tulkita laivojen lähettämisen Taiwanin ja Kiinan väliin presidentti Donald Trumpin tueksi Taiwanin hallinnolle.

Manner-Kiina pitää Taiwania itselleen kuuluvana alueena.

Reutersin haastattelemien puolustusviranomaisten mukaan Yhdysvaltojen sota-alukset käyvät nykyään Taiwaninsalmessa liian epäsäännöllisesti.

Viimeksi kaksi yhdysvaltalaisalusta ylitti salmen heinäkuussa. Silloin Kiina varoitti Yhdysvaltoja "vaarantamasta rauhaa ja tasapainoa" alueella. Tätä edellisestä sota-alusten käynnistä Taiwaninsalmessa on noin vuosi.

Yhdysvaltain puolustusvoimat ei ole virallisesti kommentoinut Reutersin uutista, eivätkä nimettömät lähteet vahvistaneet Reutersille suunnitelman aikataulua.

Suunnitelma olisi uusi näpäys Kiinalle

Yhdysvaltain ja Kiinan välejä hiertää jo kuukausia jatkunut kauppasota. Lisäksi Kiina on Yhdysvaltojen kanssa törmäyskurssilla Etelä-Kiinan mereen liittyvissä kysymyksissä.

Kiina voisi tulkita sota-alusten läsnäolon merkiksi siitä, että Yhdysvallat olisi asettumassa lähemmäs Taiwania Manner-Kiinan ja saaren välisessä kiistassa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis on kuitenkin tällä viikolla vakuuttanut Kiinalle, että Yhdysvaltain Taiwanin-politiikka ei ole muuttumassa.

Yhdysvalloilla ei ole muodollisia suhteita Taiwanin kanssa, mutta se myy Taiwanille muun muassa aseita.

Lähteet: Reuters, Yle