Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho syyttää ay-liikettä valhekampanjasta irtisanomislakihanketta vastaan

Terhon mukaan ay-liike ajaa SDP:n Antti Rinnettä pääministeriksi.

Sampo Terho
Sampo Terho
Sampo TerhoYle

Urheilu-, kulttuuri- ja eurooppaministeri, Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho syyttää ammattiyhdistysliikettä valhekampanjasta liittyen hallituksen irtisanomislakihankkeeseen.

Yle TV1:n Ykkösaamussa lauantaina vierailleen Terhon mukaan ay-liikkeen esittämät väitteet siitä, että irtisanomislaki sallisi mielivaltaiset, ”pärstäkertoimen” perusteella tehtävät irtisanomiset, eivät pidä paikkansa.

– Mitään mielivaltaisuutta ei sallita irtisanomisissa. Toistan, mitään mielivaltaisuutta ei sallita irtisanomisissa, Terho puuskahti.

Terho tarkensi, että valheellisia tarinoita levittää ay-eliitti, johon kuuluvat SAK:laiset ay-pomot. Terhon mukaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on heidän ehdokkaansa seuraavaksi pääministeriksi.

Terhon mukaan tämänhetkinen ajankohta ennen ensi keväänä järjestettäviä eduskuntavaaleja on sopiva "pitkään kampanjaan Rinteen pääministeripolun tasoittamiseksi".

– Meillä on ihan tarkka käsitys siitä, että he olisivat joka tapauksessa aloittaneet rettelöinnin jostain aiheesta.

– On karmeata katsoa, että tässä ollaan valmiita laittamaan tehtaita kiinni tai tekemään muita toimenpiteitä, esimerkiksi viemään leipä lasten suusta, Terho sanoi viitaten ensi viikolla alkaviin lakkoihin.

Terhon mielestä irtisanomislakihankkeeseen liittyvä työmarkkinakuohunta on osoitus periaatteellisesta taistelusta siitä, johdetaanko Suomea demokraattisesti.

– Sehän on ihan käsittämätön länsimaisten arvojen vastainen tilanne, jos meillä on jokin edunvalvontajärjestöjen klikki, joka saa esittää ikään kuin veto-oikeudella, mitä lainsäädäntöä saa viedä eteenpäin ja mitä ei.

Irtisanomislaki olisi työttömän etu

Irtisanomislakihanke on kiristänyt hallituksen ja ay-liikkeen välejä ja johtanut useisiin työtaistelutoimiin. Terhon mukaan lakiesitys on loppujen lopuksi ”hyvin maltillinen” ja siinä on kysymys lähinnä byrokratian helpottamisesta.

– Jos 2–9 hengen yrityksen täytyy irtisanoa joku työntekijä, joka on saanut jo varoituksen ja on osoittautunut epäluotettavaksi aivan samoilla periaatteilla kuin nykyäänkin, hänelle ei tarvitse enää tarjota toista tehtävää, koska pienessä yrityksessä ei ole enää toisia tehtäviä, mitä voisi tarjota. Tällä madalletaan rekrytoinnin kynnystä, jolloin tämä on nimen omaa työttömän etu, Terho selvitti.

Terhon mielestä lakko-oikeutta ei voi alkaa rajata aivan herkästi. Hän toivoisi silti, että lakkoja järjestettäisiin vastuullisesti.

Terhon mielestä olisi kuitenkin järkevää, että ammattiliiton jäsenistöä ei voitaisi pakottaa osallistumaan puoluepoliittisiin lakkoihin.

– Jos ei halua osallistua puoluepoliittisiin lakkoihin, siitä ei pitäisi tulla jäsenistölle sanktioita. Jokainen saisi ihan itse päättää, haluaako kärsiä tulonmenetyksistä ja aiheuttaa kansakunnalle vahinkoa jonkun puoluepoliittisen kampanjan takia, Terho sanoi.

Lue myös: SAK:n Eloranta torjuu Terhon syytökset: "Työtaistelut eivät liity vaalikampanjaan"