SAK:n Eloranta torjuu Terhon syytökset: "Työtaistelut eivät liity vaalikampanjaan"

Terho syytti lauantaina Yle TV1:n Ykkösaamussa ay-liikettä SDP:n vaalikampanjan vauhdittamisesta lakoilla.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK
Jarkko Eloranta
Jarkko ElorantaJussi Nukari / Lehtikuva

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajan Sampo Terhon väitteitä ammattiyhdistysliikkeen vaalikampanjoinnista SDP:n hyväksi täysin perättöminä.

Terho syytti lauantaina Yle TV1:n Ykkösaamussa ay-liikettä SDP:n vaalikampanjan vauhdittamisesta lakoilla. Urheilu-, kulttuuri- ja eurooppaministeri väitti myös, että ay-liike haluaa nostaa Antti Rinteen seuraavaksi pääministeriksi.

– Nämä [työtaistelut] eivät liity millään tavalla vaalikampanjaan, vaan hallitushan on aivan itse omilla toimillaan aiheuttanut tämän työmarkkinatilanteen. Siinä mielessä tällaiset väitteet ovat erittäin kummallisia, Eloranta sanoo Ylelle.

Eloranta muistuttaa, että irtisanomislakihankkeen vastaisissa toimissa on ollut mukana liittoja kaikista kolmesta palkansaajakeskusjärjestöstä, ja ne ovat kritisoineet lakihanketta jo viime keväästä lähtien.

Eloranta arvioi, että sinisten alhainen kannatus on johtanut todennäköisesti siihen, että puolue saattaa julkisuuteen ”tuulesta temmattuja väitteitä”.

"Hallituksellakaan ei ole tietoa siitä, millä perusteilla voidaan irtisanoa"

Terho syytti ay-liikettä myös valhekampanjasta irtisanomislakihanketta vastaan. Terhon mukaan ay-eliittiin kuuluvat SAK:n ay-pomot ovat esittäneet valheita siitä, että irtisanomislaki sallisi mielivaltaiset, ”pärstäkertoimen” perusteella tehtävät irtisanomiset.

Elorannan mukaan SAK:lla ei ole käynnissä minkäänlaista valhekampanjaa.

– Hallituksella ei tunnu itselläkään olevan tietoa siitä, mitkä ovat perusteet, joilla työntekijä voidaan henkilöperusteisesti irtisanoa, Eloranta heittää.

Eloranta muistuttaa, että työministeri Jari Lindströmiltä (sin.) tivattiin tiedonantoäänestyksen yhteydessä uuteen lakiin tulevista konkreettisista irtisanomisperusteista, mutta hän ei pystynyt niitä yksilöimään.

– Siinä mielessä tämä lainsäädäntöesitys on aika höttöinen.

Elorannan mukaan ratkaisun avaimet kiistassa irtisanomislaista ja siitä johtuvassa työmarkkinakuohunnassa ovat edelleen hallituksella.

– Jos tämä lainsäädäntö lähtee pois ja pääsemme aitoihin neuvotteluihin, myös järjestölliset toimet päättyvät saman tien.

Lue myös:

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho syyttää ay-liikettä valhekampanjasta irtisanomislakihanketta vastaan