Turkki vakuuttaa paljastavansa kaikki yksityiskohdat sauditoimittaja Jamal Khashoggin surmasta

Saudi-Arabian mukaan maan johtoa arvostellut toimittaja kuoli nyrkkitappelussa. Turkki sanoo, ettei se aio sallia salailua tai peittelyä.

Saudi-Arabia
Turkin rikospaikkatutkijat tekivät rikospaikkatutkintaa konsulaatissa ja konsulin virka-asunnossa 18. lokakuuta.
Turkin rikospaikkatutkijat tekivät rikospaikkatutkintaa konsulaatissa ja konsulin virka-asunnossa 18. lokakuuta.Ozan Kose / AFP

Turkki on vakuuttanut paljastavansa totuuden ja yksityiskohdat saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin surmasta. Saudi-Arabia myönsi ensimmäistä kertaa lauantaiyönä Suomen aikaa, että Khashoggi kuoli maan konsulaatissa Istanbulissa.

Turkin valtapuolue AKP kommentoi myöhemmin, ettei Turkki aio sallia salailua (siirryt toiseen palveluun) tai peittelyä tapauksessa. Saudi-Arabian versio on se, että maan johtoa arvostellut Khashoggi kuoli nyrkkitappelun seurauksena. Saudi-Arabian mukaan 18 epäiltyä on pidätetty.

Toimittaja meni konsulaattiin lokakuun toisena päivänä ja katosi. Turkin mukaan sillä on todisteita, joiden mukaan Khashoggi surmattiin konsulaatissa. Viranomaiset ovat kertoneet, että heillä on hallussaan muun muassa äänitallenne, joka paljastaa henkirikoksen.

Turkin poliisi on tehnyt rikospaikkatutkintaa konsulaatissa ja konsulin virka-asunnossa. Perjantaina tutkintaa laajennettiin metsään, joka sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Istanbulista.

Reutersin haastattelema turkkilaisviranomainen uskoo, että totuus tapahtumista selviää ennen pitkää. Viranomaisen mukaan tutkijoilla on hallussaan Khashoggin dna-näyte. Turkissa jatketaan myös epäiltyjen käyttämien autojen liikkeiden selvittämistä.

Suomi vaatii perusteellista tutkintaa ja reagoi osana EU:ta

Eri puolilla maailmaa on vaadittu tapauksen selvittämistä. Myös Suomen ulkoministeriö vaati lauantaiaamuna twiitissään syyllisiä vastuuseen Khashoggin kuolemasta.

Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston päällikkö Leena-Kaisa Mikkola ei ota suoraan kantaa Saudi-Arabian "nyrkkitappelu-selityksen" uskottavuuteen.

– Uutinen on käsittämätön ja kauhistuttava. Tällaisessa tilanteessa on erittäin tärkeää, että tutkinta on läpinäkyvä, uskottava ja perusteellinen, Mikkola sanoo.

Mikkolan mukaan Suomen viranomaisten tiedot perustuvat pitkälti kansainvälisessä mediassa esillä olleisiin seikkoihin.

– Emme voi tietää, mihin saudien tutkinta on perustunut. Mutta koska tilanne on näin äärimmäisen vakava, niin pitää käyttää tiukkaa seulaa siitä minkälainen tutkinta on hyväksyttävää.

Suomi reagoi tilanteeseen Mikkolan mukaan osana EU:ta.

Hän ei lähde spekuloimaan minkälaisia seurauksia esimerkiksi Suomen asevientiin Saudi-Arabiaan olisi sillä, jos maan johto paljastuisi olevan Khashoggin kuoleman takana.

– Kaikki tällaiset asiat tulevat pohdittavaksi, mikäli tilanne sitä edellyttää.

Lisää aiheesta:

Professori: Saudi-Arabian selitykseen ei uskota edes Lähi-idässä, saati sitten länsimaissa

Suomen ulkoministeriö vaatii syyllisiä vastuuseen Khashoggin kuolemasta

Sauditoimittajan katoamistutkinta: Kruununprinssin lähipiiriin kuulunut henkilö oli konsulaatissa katoamisen aikana, jäänteitä etsitään metsästä – Trump uskoo toimittajan kuolleen