Yhdysvaltoihin pyrkivien kulkue jäi jumiin Guatemalan ja Meksikon rajalle

Pattitilanne jatkuu Meksikon etelärajalla.

Keski-Amerikka
Kuvassa ihmisiä istumassa ja makuulla. Oikeassa laidassa raja-aita.
Kulkueeseen osallistuneita yöpyi Guatemalan ja Meksikon rajalla.Esteban Biba / EPA

Yhdysvaltoihin pyrkivä tuhansien keskiamerikkalaisten joukko on jäänyt jumiin Guatemalan ja Meksikon rajalle.

Kulkueessa on ollut mukana kolmisen tuhatta ihmistä, mutta uutistoimisto AP arvioi joukon kutistuneen rajalla selvästi. AFP:n haastatteleman poliisin mukaan noin 300 hondurasilaista on palannut vapaaehtoisesti kotimaahansa tarjotuilla kyydeillä.

Sadat ihmiset nukkuivat taivasalla rajakaupunki Tecun Umanin keskusaukiolla ja Suchiate-rajajoen ylittävällä sillalla. Meksikon puolella vastassa on satoja paikalle määrättyjä mellakkapoliiseja. AP:n arvion mukaan sadat karavaanissa olleet ovat onnistuneet ylittämään rajan.

Kuvassa mellakkavarusteissa olevia poliiseja kilpineen. Yhdysvaltoihin pyrkivät hondurasilaiset yrittävät päästä läpi poliisien muurista.
Yhdysvaltoihin pyrkivät hondurasilaiset yrittävät päästä läpi poliisien muurista perjantaina.Edwin Bercian / EPA

Aikaisemmin väkisin rajan yli pyrkineet ottivat yhteen poliisin kanssa. Maahanpyrkijät heittivät poliiseja kivillä ja poliisi vastasi käyttämällä kyynelkaasua ja ampumalla kumiluoteja. Useampi ihminen loukkaantui kahakassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut sulkea Meksikon rajan, jos maa päästää kulkueen etenemään. Perjantaina Trump kiitteli Meksikoa kulkueen pysäyttämisestä.

.

Hondurasin ja Guatemalan kartta
Yle Uutisgrafiikka

Suurin osa kulkueessa olevista on Hondurasista. He sanovat paenneensa väkivaltaa ja köyhyyttä.

Meksikon viranomaisten mukaan ne, joilla passit ja viisumit ovat kunnossa pääsevät maahan. Ilmeisesti kuitenkin vain harvoilla paperit ovat kunnossa. Joukko lähti liikkeelle Hondurasin San Pedro Sulasta, joka on noin 700 kilometrin päästä Meksikon rajasta.

20.10. klo 22.09: Uutista korjattu: Jutussa luki aikaisemmin virheellisesti että: "Joukko on kävellyt noin 4 500 kilometrin matkan pääosin jalan Hondurasin San Pedro Sulasta." Tosiasiassa kaupunkien välinen lyhin etäisyys on vain noin 680 kilometriä.

Lisää aiheesta:

Donald Trump uhkaa sulkea Meksikon rajan, jos tuhansien siirtolaisten kulkuetta ei pysäytetä

Lähteet: AP, AFP