1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ydinohjukset

Trumpin mukaan USA aikoo vetäytyä keskimatkan ydinohjukset kieltävästä sopimuksesta Venäjän kanssa: "Pakko on jos kaikki muutkin"

Venäjä uhkaa vastatoimilla, jos Yhdyvallat vetäytyy sopimuksesta.

Ydinohjukset
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät lehdistötilaisuudessa Helsingissä 16. heinäkuuta.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät lehdistötilaisuudessa Helsingissä 16. heinäkuuta.AOP

Presidentti Donald Trump sanoi lauantaina aikovansa vetää Yhdysvallat keskimatkan ydinohjukset kieltävästä sopimuksesta. Syyksi hän kertoo sen, että Venäjä on rikkonut sopimusta.

Sopimuksen tarkoitus on ollut edistää Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten turvallisuutta Euroopassa ja kaukoidässä. Se kieltää Yhdysvalloilta ja Venäjältä 500 – 5 500 kilometrin etäisyydelle ulottuvien risteilyohjusten hallussapidon, valmistuksen ja koelennättämisen.

Yhdysvallat on arvostellut Venäjää sopimuksen rikkomisesta vuodesta 2014 lähtien. Yhdysvaltain mukaan Venäjä rikkoo sopimusta, sillä se on kehittänyt uuden maalta laukaistavan risteilyohjuksen.

– Venäjä on rikkonut sopimusta. Se on tehnyt niin useita vuosia, Trump sanoi Elkossa Nevadassa pidetyn yleisötilaisuuden jälkeen.

USA solmi INF-sopimuksen Neuvostoliiton Mihail Gorbatšovin kanssa presidentti Ronald Reaganin kaudella vuonna 1987. Sopimus ratifioitiin senaatissa vuonna 1988.

– Emme aio sallia sitä, että he rikkovat sopimusta ja valmistavat aseita joita meidän ei ole sallittua valmistaa.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt rikkovansa (siirryt toiseen palveluun) INF-sopimusta.

Venäjä: vaarallinen askel ja kiristystä

Keskimatkan ohjukset kieltävä sopimus on rajoittanut Yhdysvaltoja kehittämästä uusia, kieltolistalla olevia aseita. Maa aikoo kuitenkin ryhtyä toimeen, elleivät muut maat suostu rajoittamaan toimiaan.

– Meidän on pakko kehittää niitä, elleivät Venäjä tai Kiina tai kaikki muut tule luoksemme ja sano, että ryhdytään yhdessä järkeviksi, eikä kehitetä näitä aseita, Trump sanoi.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Ryabkov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan tuoreeltaan, että Yhdysvaltain vetäytyminen sopimuksesta olisi "erittäin vaarallinen askel".

Ryabkovin mukaan INF-sopimus on erittäin tärkeä kansainvälisen turvallisuuden sekä strategisen tasapainon säilyttämiseksi. Hän kutsui puheita sopimuksesta irtaantumisesta kiristysyritykseksi.

– Meillä ei olisi muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä vastatoimiin käyttämällä omaa sotilasteknologiaamme, hän sanoi.

Lisäksi Venäjän ulkoministeriön lähde totesi uutistoimisto RIA Novostille, että Yhdysvaltain liike kertoo "yksinapaisen maailman unelmasta", jossa USA olisi ainoa suurvalta.

Syynä tilanne kaukoidässä?

Koska Kiina ei ole allekirjoittanut INF-sopimusta, se on voinut kehittää vapaasti keskimatkan ohjuksia läntisellä Tyynellämerellä. Jännitteet ovat viime aikoina kasvaneet Etelä-Kiinan merellä, jossa useat maat syyttävät Kiinaa aggressiivisesta asevarustelusta ja aluevaatimuksista.

Kiina on miehittänyt merellä kansainvälisiä alueita rakentamalla keinotekoisia saaria sotilastukikohdikseen. Aiemmin syksyllä Yhdysvaltain ja Kiinan alukset olivat vähällä törmätä toisiinsa alueella.

Brittilehti Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trumpin hallinto on kertonut suunnitelmistaan eurooppalaisille liittolaisilleen tällä viikolla. Britanniassa aikeet on otettu huolestuneina vastaan, sillä sopimusta pidetään maassa tärkeänä osana ydinaseiden rajoittamista.

Päivitetty 6.37. Lisätty tietoa Venäjän kannoista.

Lisätty klo 11.10 Venäjän ulkoministeriön kommentti.

Lähteet: AP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi