Yli tuhat siirtolaista jumissa täyteen ahdetulla sillalla Meksikon ja Guatemalan välissä, moni ollut ilman vettä ja ruokaa vuorokauden – Video

Sadat ovat ylittäneet rajajoen omatekoisella lautalla, kertovat Meksikon viranomaiset.

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Siirtolaiset jumissa sillalla Meksikon rajalla
Siirtolaiset jumissa sillalla Meksikon rajalla

Jopa tuhansien Hondurasista tulevien siirtolaisten joukko on jäänyt jumiin Meksikon ja Guatemalan väliselle pitkälle rajasillalle.

Meksiko sanoo päästäneensä kymmeniä naisia ja lapsia rajan yli, mutta selvästi suurin osa siirtolaisia odottaa yhä päätöksiä rajalla.

Osa on ollut sillalla jo vuorokauden ilman vettä ja ruokaa.

Meksikon viranomaisten mukaan sadat odottamaan kyllästyneet ihmiset ovat ylittäneet Suchiate-rajajoen omatekoisilla lautoilla, eikä poliisi puuttunut siihen, että he kiipesivät mutaisen joenpenkan yli Meksikon puolelle.

Rajan yli päästetyt naiset ja lapset kuljetetaan Meksikon mukaan suojaan Tapachulan kaupunkiin noin 40 kilometrin päähän.

Viikko sitten Hondurasin San Pedro Sulasta kohti Meksikoa ja lopulta Yhdysvaltoja lähteneessä kulkueessa oli arviolta 2 000 siirtolaista. Joukko on välillä sekä kasvanut että pienentynyt.

Hondurasin ja Guatemalan kartta
Yle Uutisgrafiikka

Trump: "Demokraatit pitävät kulkueista"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi uskovansa, että siirtolaiskulkueen takana ovat poliittiset motiivit.

– Demokraatit pitävät kulkueista. Moni kysyy, kuka aloitti tämän kulkueen, hän sanoi Nevassa pitämässään puheessa.

Hän myös kiitteli Meksikoa siirtolaiskulkueen pysäyttämisestä.

Guatemala on järjestänyt bussikuljetuksia takaisin Hondurasiin. Poliisin mukaan yli 300 ihmistä on tähän mennessä tarttunut tarjoukseen.

Lähteet: AFP, Yle