Ulkomailla rötöstelevä suomalainen pääsee liki aina kotimaahan vankilaan – samalla kakku voi kutistua jopa vuosilla

Tuomion antanut maa saattaa joskus torjua siirtopyynnön – joskus sen takia, että tuomio lyhenisi Suomessa liikaa.

vankeus
Helsingin vankila.
Helsingin vankilaJuha Kivioja / Yle

Suomalaiselle vangille siirto kotimaahan tuomiota kärsimään voi olla lottovoitto, sillä Suomessa on kansainvälisesti verrattuna lievät rangaistukset ja rangaistukset muutetaan vastaamaan Suomen järjestelmää.

– Jos ulkomailla annettu tuomio on pitkä, Rikosseuraamuslaitos vie asian käräjäoikeudelle ja käräjäoikeus tekee päätöksen siitä, paljonko tämä rangaistus olisi Suomessa, oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston ylijohtaja Arto Kujala kertoo.

Lähettävä maa voi tosin torpata siirron, jos se katsoo, että tuomittu pääsee liian helpolla.

– Jos lähettävä maa arvioi, että rangaistusta mukautetaan liikaa, on mahdollista, että siirtoa ei hyväksytä, jolloin siirtokaan ei toteudu, Kujala sanoo.

Suomessa on huomattu, että järjestelmäeroilla yritetään myös pelata. Kujalan mukaan on sattunut tapauksia, joissa Suomen kansalainen on pyytänyt siirtoa Suomeen, vaikka hän ei ole koskaan asunut Suomessa eikä hänellä ei ole mitään siteitä Suomeen.

Ulkomaalaisten vankien määrä on kasvussa

Oikeusministeri taas haluaisi, että muut maat ottaisivat tuomion saaneet kansalaisensa vastaan.

Viimeksi syksyllä oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.), keskusteli asiasta Venäjän oikeusministeri Alexandr Konovalovin kanssa. Keskustelut eivät johtaneet mihinkään, sillä Venäjä ottaa vastaan vain vankeja, jotka haluavat siirtoa kotimaahansa.

Toistaiseksi yksikään ei ole halunnut.

Lokakuun alussa ulkomaalaisia vankeusvankeja istui Suomen vankiloissa vajaat 300. Vaikka määrä on kansainvälisesti pieni, on jo noin joka kahdeksas vankeusvanki ulkomaalainen.

Vankiloissa istuvat ulkomaiset vangit kustantavat Suomelle reilut 20 miljoonaa euroa vuodessa. Summa on noin kymmenen prosenttia Rikosseuraamuslaitoksen toimintamenoista.

Kulut ovat yksi syy sille, että oikeusministeri Häkkänen haluaisi helpottaa vankien siirtoa kotimaihinsa. Hänen mukaansa säästöt eivät kuitenkaan ole tärkein motivaattori. Siirroilla halutaan estää esimerkiksi rikollisten kansainvälistä verkostoitumista. Koska pitkän tuomion saanut ulkomainen vanki usein myös karkotetaan kotimaahansa, vankeja ei haluta myöskään vieraannuttaa kotimaastaan.

Lisäksi Suomi ei siirrä vankeja epäinhimillisiin oloihin tai maihin, joissa vanki voisi joutua kuolemanrangaistuksen uhan alle.

Joidenkin maiden kanssa siirrot toimivat myös Suomesta pois päin. Rikosseuraamuslaitoksen tilastoista ilmenee, että vankeusvankeja siirrellään suht aktiivisesti Suomen ja Pohjoismaiden välillä.

Suomesta on siirretty vuoden 2010 jälkeen vankeja muun muassa Viroon, Hollantiin, Britteihin, Liettuaan, Puolaan, Ranskaan ja Montenegroon.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus