Herätys: Työtaistelut vaikeuttavat arkea, Räikkönen voitti ensimmäisen F1-kisan yli viiteen vuoteen, kovimmat tuulet heikkenevät päivään mennessä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
kouluruokailua
Jyrki Lyytikkä / Yle

Isot työtaistelut alkoivat yöllä – näkyy kansalaisten arjessa

Ammattiyhdistysliikkeen poliittinen työtaistelu hallituksen irtisanomisen helpottamisaikeita vastaan iskee toden teolla kansalaisiin tänään. Puolenyön jälkeen alkoivat niin Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) kaksipäiväinen lakko kuin sosiaali- ja terveysalan liittojen Tehyn ja Superin vuoronvaihtokielto, joka kestää 4. marraskuuta saakka.

Etenkin JHL:n työtaistelutoimet vaikeuttavat kansalaisten arkea. Toimet koskevat muun muassa kaupunkien ruokapalveluja, siivousta ja kiinteistönhuoltoa. Lisäksi esimerkiksi kuntien uimahalleja, jäähalleja tai sisäliikuntapaikkoja saattaa olla kiinni maanantaina ja tiistaina.

Katso, missä asuntokauppa käy ja mihin hintaan

Missä asuntojen kauppa käy ripeästi ja missä taas hitaasti? Kävimme läpi 300 000 asuntokauppaa viiden vuoden ajalta. Kävi ilmi, että esimerkiksi Oulun keskusta voittaa Helsingin kantakaupungin, kun vertaillaan myyntiaikoja. Katso Ylen asuntopuntarista, miten "kuuma" oma asuinalueesi on.

parvekkeita
AOP

Kimi Räikkönen voitti ensimmäisen F1-kisansa yli viiteen vuoteen

Kimi Räikkönen voitti hurjan trillerin jälkeen ensimmäisen F1-kisansa yli viiteen vuoteen. Räikkönen valloitti ykkössijan Austinin radalla Yhdysvalloissa. Räikkönen lähti kisaan toisesta ruudusta, mutta nousi komealla lähdöllä kärkeen ohi Lewis Hamiltonin.

Kimi Räikkönen
AOP/XPB Images

Kiina kiistää virittävänsä velka-ansaa Afrikalle

Monilla Afrikan mailla on paljon kiinalaista velkaa, ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittaa orastavasta velkakriisistä. Afrikan kehityspankin johtaja kutsuu sitä pötypuheeksi. Afrikan ulkomaanvelasta 14 prosenttia on peräisin Kiinasta. Ja lisää rahaa on luvassa, lupasi Kiinan presidentti Xi Jinping Kiinan ja Afrikan välisessä huippukokouksessa Pekingissä syyskuun alussa.

Sambia presidentti Edgar Lungu (vas.) ja Kiinan presidentti Xi Jinping.
Sambian presidentti vieraili Kiinassa syyskuun alussa.EPA-EFE

Trump ja Erdogan puhelimessa: Tapaus Khashoggi pitää selvittää

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan keskustelivat sunnuntaina puhelimitse Istanbulissa tapetun sauditoimittajan Jamal Khashoggin tapauksesta. Presidentit ovat yhtä mieltä siitä, että tapaus pitää selvittää kaikilta osin.

Vasemmalla mies katsoo kun mies oikealla ojentaa kättään
Turkin (vas.) ja Yhdysvaltain presidentit tapasivat Valkoisessa talossa 16. toukokuuta 2017.EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Kovimmat tuulet heikkenevät päivään mennessä

Aamu on sateinen ja tuulinen. Voimakkainta tuuli on etelässä ja idässä, mutta se heikkenee nopeasti päivään mennessä. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan myös sadealue väistyy iltapäivään mennessä maan itäpuolelle ja päivällä sadekuuroja tulee enää lähinnä lännessä. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääennuste maanantaille 22. lokakuuta.
Sääennuste maanantaille 22. lokakuuta.Yle