Trump ja Erdogan puhelimessa: Tapaus Khashoggi pitää selvittää – Konsulaatin työntekijöitä kuullaan maanantaina

Khashoggin morsiamen kerrotaan olevan ympärivuorokautisessa poliisisuojelussa.

Jamal Khashoggi
Vasemmalla mies katsoo kun mies oikealla ojentaa kättään
Turkin (vas.) ja Yhdysvaltain presidentit tapasivat Valkoisessa talossa 16. toukokuuta 2017.EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan keskustelivat sunnuntaina puhelimitse Istanbulissa tapetun sauditoimittajan Jamal Khashoggin tapauksesta. Asiasta kertoo turkkilainen uutistoimisto Anadoly.

Presidentit ovat yhtä mieltä siitä, että tapaus pitää selvittää kaikilta osin, Erdoganin edustaja kertoi. Aiemmin sunnuntaina Erdogan sanoi, että aikoo kertoa "alastoman totuuden" Khashoggin tappamisesta. Hän aikoo antaa asiasta lausunnon tiistaina.

– Miksi 15 ihmistä tuli maahamme? Miksi 18 otettiin kiinni? Kaikkeen tähän täytyy löytyä yksityiskohtainen selitys, Erdoganin kerrotaan sanoneen.

Trump on sanonut epäilevänsä Saudi-Arabian selityksiä Khashoggin kuolemasta.

Kuulustelut jatkuvat maanantaina

Istanbulin pääsyyttäjä on kutsunut 28 uutta saudikonsulaatin työntekijää antamaan todistajanlausuntoja maanantaina, kertoo Turkin valtiontelevisio TRT. Joukkoon kuuluu turkkilaisia, mutta myös ulkomaiden edustajia. Joidenkin turkkilaisten työntekijöiden kerrotaan saaneen ohjeet olla menemättä työpaikalle sinä päivänä, kun Khashoggi surmattiin konsulaatissa.

Uutistoimisto Anadoly kertoi sunnuntaina, että Khashoggin morsian Hatice Cengiz on poliisin turvaamana 24 tuntia vuorokaudessa.

Lähteet: AP, Reuters, STT