Riskiryhmien influenssarokotukset alkavat Etelä-Savossa

Etelä-Savossa riskiryhmät rokottautuvat influenssalta hieman koko maan keskiarvoja innokkaammin.

Mikkeli
Influenssarokotetta pistetään käsivarteen.
Kalle Niskala / Yle

Riskiryhmien influenssarokotteet ovat tänä vuonna kattavammat kuin vuosi sitten. Rokote antaa suojan neljää eri viruskantaa vastaan, kun vuosi sitten rokote suojasi kolmelta eri viruskannalta.

Vuosi sitten annettu rokote ei suojannut influenssalta toivotulla teholla, joten yhden viruskannan lisäys on hyvä asia, Essoten kansanterveystyöstä vastaava vastaanottopalvelujen ylilääkäri Hans Gärdström sanoo.

– Viime vuonna harmitti, kun selvisi ettei rokote ollut niin hyvä kuin toivottiin, hän sanoo.

Tänä vuonna toinen muutos koskee lasten rokottamista. Maksuttoman rokotteen saavat kaikki lapset, jotka ovat iältään puolesta vuodesta kuuteen vuoteen. Aiemmin maksuttoman rokotteen saivat 6–35 kuukauden ikäiset lapset.

– Siinä on katsottu, että on hyödyllistä rokottaa lapsia. He ja heidän lähipiirinsä säästyvät taudeilta, Gärdström sanoo.

Etelä-Savossa riskiryhmät rokottautuvat influenssalta hieman koko maan keskiarvoja innokkaammin. Edellisellä influenssakaudella Itä-Savossa pikkulasten ja yli 65-vuotiaiden rokotekattavuus oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) 49,5 prosenttia ja Etelä-Savossa 36,65 prosenttia. Koko maassa näihin riskiryhmiin kuuluvista ihmisistä rokotuksen otti 34,5 prosenttia.

Milloin ja missä rokotetaan?

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä Essotessa riskiryhmien influenssarokotukset (siirryt toiseen palveluun) alkavat Juvalla keskiviikkona ja Mikkelissä maanantaina 29. lokakuuta. Itä-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Sosterin rokotukset riskiryhmille (siirryt toiseen palveluun) alkavat pääosin 12. marraskuuta. Pieksämäellä (siirryt toiseen palveluun) ensimmäiset riskiryhmien rokotukset annetaan 19. marraskuuta.

Tarkat tiedot influenssarokotusten aikataulusta löytyvät kuntayhtymien verkkosivuilta. Tietoa saa myös lehti-ilmoituksista.

Ketkä kuuluvat riskiryhmään?

Maksuttoman influenssarokotteen saavat kaikki 65 vuotta täyttäneet, sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten lähipiiri, kaikki kuudesta kuukaudesta kuuteen vuoteen iältään olevat lapset sekä varusmiespalveluksen tai vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat ihmiset.

Tänä vuonna sotaveteraanit saavat maksuttoman pneumokokkirokotuksen. Rokote voidaan antaa influenssarokotuksen yhteydessä. Pneumokokki on bakteeri, joka on merkittävin vakavien bakteeritulehdusten aiheuttaja Suomessa. Myös kansallisen rokotusohjelman piiriin kuuluville pienille lapsille ja kantasolusiirron saaneille pneumokokkirokotukset ovat maksuttomia.